Forrnak az indulatok Szlovákiában

Forrnak az indulatok Szlovákiában

Robert Fico, aki először jelent meg az életmentő műtétek után, a 2024-es szüreti nap megünneplésén 2024. július 8-án (Fotó: AFP via Europress/Robert Németi/Anadolu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lett békésebb, sőt még megosztottabbá vált a szlovákiai közélet azután, hogy május közepén merényletet követett el egy férfi Robert Fico ellen Nyitrabányán. Erről tanúskodik az a közel húszezer fős tüntetés, ami ugyan az első volt a Fico-merélnylet után, azonban az indulatok alapján jóval többről szól, mint aminek elsőre látszik.

A legújabb közfelháborodást északi szomszédunknál Martina Simkovicova kulturális miniszter, illetve Boris Susko igazságügyi miniszter lépései váltották ki, akik lemondását már több mint egy hete követeli az ellenzék. Ami az előbbit illeti, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által adott miniszter asszony két nap alatt két kulturális intézmény főigazgatóját váltotta le, igen aggályos módon. Simkovicova először a Szlovák Nemzeti Színház vezetőjét menesztette úgy, hogy a kirúgásáról szóló határozatot kora reggel az otthonában, köntösben kellett átvennie egy hivatalnoktól és az őt kísérő biztonsági emberektől. Másnap a Szlovák Nemzeti Galéria igazgatónőjét menesztették ugyanilyen módon azzal az indokkal, hogy a múzeum épületének felújítása során több vezetői mulasztás is történt, azt azonban nem részletezték konkrétan, ez mit is takar. Az igazgatónő kirúgása után nemcsak a felsőoktatási intézmények, hanem a szlovák, cseh és magyar kulturális egyesületek, sőt az akadémiai szféra képviselői is hevesen tiltakoztak. Ugyanilyen indulatokat kavart, hogy nemrég Boris Susko közbenjárására szabadult az 50 ezer eurónyi kenőpénz elfogadása miatt nyolcéves börtönbüntetésre ítélt Dusan Kovacik volt különleges ügyész.

A Fico-kormány illiberális intézkedései persze egyáltalán nem most kezdődtek. Emlékezetes: nemrégiben feloszlatták a rendőrségen belül a korrupciós ügyekre szakosodott Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget (NAKA), amely 2020 és 2023 között Robert Fico korrupciós ügyei re próbált fényt deríteni. Hasonló sorsra jutott a különleges ügyészség, amely a Smer-kormányok idején felmerült visszaéléseket vizsgálta. És hogy ez ne legyen elég, északi szomszédunknál szintén belekezdtek Ficóék a közmédia átalakításába, amely elindítója éppen a regnáló miniszter asszony volt.

Simkovicova legújabb intézkedéseit a szlovák kulturális élet képviselői a jogállamiság lebontásának értékelték, ami miatt múlt hétfőre tüntetést szerveztek. A következő napon, amikor a liberális Progresszív Szlovákia, illetve a Szabadság és Szolidaritás hívta utcára híveit, már közel 20 ezren vettek részt a megmozduláson, és a két miniszter azonnal menesztését követelték. Ám  Robert Fico kormánya aligha fog meghátrálni. Miután kitört a botrány, a két miniszter azonnal leszögezte, hogy joguk volt meghozni a kifogásolt döntéseket, és törvényesen jártak el. Sőt, Simkovicova többször is hangsúlyozta, kiáll amellett, hogy jogosan váltotta le az említett kulturális intézmények vezetőit, Susko pedig kijelentette, Kovacik ügyében standard jogi eljárás keretében cselekedett. Robert Fico (Smer) kormányfő sem lát okot egyik miniszter leváltására sem. A miniszterelnök világossá tette, hogy a kulturális miniszter és az igazságügyi miniszter törvényesen járt és jár el, illetve hogy a törvényekkel összhangban menedzseri döntéseket hoztak. Ezért még csak fontolóra sem fogja venni azon bizalmatlansági indítványok benyújtását, amelyekkel az ellenzék el akarja távolítani székéből a két minisztert.

Így három hónapig sem élt a remény a szlovák közéletben, hogy a Fico-merénylet után békésebb idők következnek a politikában. A helyzetet ráadásul csak nehezíti, hogy az SNS nemrégiben emelte a tétet azzal a törvényjavaslattal kapcsolatban, amit még áprilisban nyújtott be a parlamentnek, és amely célja a külfölddel együttműködő civil szervezetek megbélyegzése. Fico szövetségesei szeptemberben javasolni fogják, hogy az összes polgári társulás és alapítvány essen ennek a törvénynek a hatálya alá, és szigorúan különböztessék meg a közérdekű és a politikai tevékenységet.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/34. számában jelent meg augusztus 23-án.