Működik a kordon az Európai Parlamentben – a szélsőjobboldalt leszavazták

Működik a kordon az Európai Parlamentben – a szélsőjobboldalt leszavazták

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) újraválasztott elnöke beszédet mond a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülésén Strasbourgban 2024. július 16-án. (MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az újonnan összeült Európai Parlament első napján megválasztották az EP elnökét és 14 alelnökét. Az elnök Roberta Metsola lett, az alelnökök közül pedig „kiszavazták” a szélsőjobboldali jelölteket.

Múlt héten már jelezték a centrumpártok képviselői, hogy létszámuk alapján hiába járna a részben Orbán Viktor által gründolt Patrióták Európáért frakciónak két EP-elnöki hely: az EU-ellenes erőknek nem fognak bizalmat szavazni. Így is történt, a szociáldemokrata-liberális-néppárti tengely erre az alkalomra kiegészült a zöldekkel és a szélsőbaloldallal, és egymást jelöltjeit támogatták, a szélsőjobboldaliakat pedig nem. A 14 helyre 17 jelölés érkezett, végül az a három jelölt nem kapta meg a szükséges támogatást, akiket vagy a Patrióták Európáért, vagy pedig a Szuverén Nemzetek Európája frakció jelölt. Konkrétan az olasz Liga politikusa, az uniós határvédelmi ügynökség volt vezetője, Fabrice Leggieri, a cseh ANO politikusa, Klára Dostálova és a lengyel Konfederajca EP-képviselője, Ewa Zajaczkowska-Henrik nem szerzett alelnöki helyet – előbbi kettő a Hazafiak, utóbbi pedig a Szuverének jelöltje volt.

Az Európai Parlamentnek így öt szociáldemokrata, három néppárti, két konzervatív, két liberális és egy-egy zöld, illetve szélsőbaloldali alelnöke lesz. Ezek a fejlemények egészen közel hozzák azt, hogy a Fidesz képviselői ismét kimaradnak az EP-pozíciókból. Alelnökjelöltet ugyan nem állítottak, de szerdán választják meg a kvesztorokat, a Parlament háznagyait, akik tagjai az EP Elnökségének is. Az öt kvesztor az Európai Parlament politikai szerve, amely a képviselőket közvetlenül érintő hivatali és pénzügyi kérdésekkel, valamint munkakörülményeikkel foglalkozik. Ezek egyikének jelölte a Fidesz Szekeres Pál képviselőt.

„Negyed százados közigazgatási és sportdiplomáciai tapasztalatom alapján úgy érzem, hogy sokat tudok tenni egy hatékonyabban működő Európai Parlamentért, hiszen tudom, hogyan lehet sikeres projekteket megvalósítani az adminisztráció labirintusán keresztül. Mint az első sportoló, aki érmet szerzett az olimpiai és a paralimpiai játékokon is, megtanultam a szabályok szerinti tisztességes küzdelmet és mindig tisztelni az ellenfeleimet. Semmit rólunk, nélkülünk!” – áll a Fidesznek a Magyar Hang tudósítójához is eljuttatott közleményében. 



Az egészségügy kordon várhatóan újabb kudarcokat jelent majd a magyar kormánypártnak a következő napokban, hetekben. Most állnak fel az parlamenti szakbizottságok, amelyeknek meg kell választani az elnökeit és majd a szakbizottságok az alelnökök személyéről is döntenek. A Patrióták Európáért frakció létszáma alapján két bizottsági elnöki helyre jogosult, jó eséllyel ezek egyikére egy fideszes képviselőt jelölnek, mint ahogy a 7-9 alelnöki posztok egyikére is lenne esélye a Fidesz képviselőinek. Az egészségügyi kordon következetes alkalmazása azonban ezt lehetetlenné teszi, posztjaikat más pártok képviselői fogják elfoglalni.