Kína a „békemisszió" mellett

Kína a „békemisszió

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben

(Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peking készen áll arra, hogy együtt még erősebb támogatása legyen a békének, még több racionális hang hallatszódjon, s a helyzetet a politikai megegyezés felé terelje – közölte a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatója.

Vang Ji – lényegében az ország külügyminisztere – azt mondta, a kérdésről kedden egyeztetett telefonon Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel, vagyis aznap, amikor magyar kollégája New Xorkban értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy szerinte a Nyugat megbélyegzi Magyarországot csak azért, mert a béke pártján áll. „Jelenleg a legsürgetőbb kérdés és a legreálisabb cél az ukrán válsággal kapcsolatban a feszültség mielőbbi enyhítése" – mondta a török Anadolu hírügynökség beszámolója szerint Vang magyar kollégájának. Egyben méltatta Magyarországot, amiért „konstruktív szerepet játszik a béke érdekében végzett közvetítésben”.

Az egyeztetésre azt követően került sor, hogy Orbán Viktor úgynevezett „békemissziójának” keretében Pekingben is járt, ahol találkozott Hszi csin-ping pártfőtitkárral. Arra a hír arra nem tér ki, hogy miután Orbán Viktor Pekingben méltatta Kínának a békéért tett erőfeszítéseit, pár nappal később Washingtonban aláírta azt a deklarációt, amely szerint Moszkva és Peking jelenti a legnagyobb fenyegetést a nyugati világra, benne Magyarországra.