Busz 93 millióért, de minek?

Busz 93 millióért, de minek?

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) újonnan megválasztott elnöke (j) a szervezet rendkívüli közgyûlésén a Duna Arénában 2022. november 19-én. Balról Vári Attila, a szövetség korábbi elnöke (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átláthatatlanul szórta a pénzt a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) Vári Attila vezetése idején – ezt állapította meg az az átvilágítási jelentés, amit a Madaras Norbert vezette szövetség rendelt meg, s a 24.hu ismertetett. A jelentésből kiderült, hogy az MVLSZ annak idején 93 millió forintért vásárolt egy Mercedes buszt, amiből aztán semmilyen haszna nem származott a szövetségnek.

Az olimpiai bajnok Vári Attila 2018 és 2022 között volt a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. A lemondásához kétes ügyek sorozata vezethetett, a közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy a vízilabda-szövetség nagyjából 50 millió forintos csalás áldozatává vált. Az biztos, hogy az általa vezetett szövetség 487 millió forintos hiányt hagyott maga után. Az új elnök, Madaras Norbert azt nyilatkozta, néhány esetben felvetődtek kérdések az átvett megállapodások, kifizetések célszerűségéről, emiatt döntöttek az átvilágítási jelentés elkészítéséről.

Az átvilágítást végző OPL Gunnercooke jelentéséből kiderült, írja a 24.hu, hogy a szövetség 2019-ben 219 ezer euró plusz áfáért – mostani árfolyamon 93 millió forintért – vásárolt egy használt Mercedes-Benz Tourismo 15 RHD típusú, 42 üléses turistabuszt. A buszt Váriék bérbe adták a Baranya megyében működő Horváth és Társa Kft.-nek, amely üzemeltette, karbantartotta és tárolta a járművet. Azt nem tudni, miért volt szüksége a szövetségnek a buszra, de az biztos, hogy négy év alatt csak néhány alkalommal használták, és az ezzel kapcsolatos költségeket az üzemeltető kiszámlázta az MVLSZ-nek. A buszt a szövetség kilométerenként 50 forintért adta bérbe.

A szövetség új vezetése 2023 januárjában felmondta a bérleti szerződést, a Horváth és Társa így visszaadta a buszt. A szövetség ezután a sportügyeket felügyelő Honvédelmi Minisztérium engedélyével 100 ezer euróért – a korábbi vételár kevesebb mint feléért – eladta azt. A jelentés szerint az ár azért is volt ilyen alacsony, mert a busz nem volt rendesen karbantartva, és 13 ülés hiányzott belőle.

A baranyai cég egyik vezetője és tulajdonosa, Horváth Csongor Sándor a 24.hu-nak azt mondta, a busz csak pár alkalommal szállított vízilabdázókat, mivel a Volánbusz partnere a szövetségnek, ezért ők ingyen szállítanak nekik. Arra a kérdésre, hogy akkor mégis miért kellett az MVLSZ-nek a Mercedes-busz, Horváth így reagált: „Ezt én sem értettem, és szerintem sokan mások sem.” Hozzátette, a buszt nem ők alakították át, hanem már úgy kapták meg, hogy hiányzott belőle 13 ülés. Vári Attila a 24.hu többszöri megkeresésére sem reagált a jelentéssel kapcsolatban.