Ezért nőtt a többszörösére egyes cégek víz- és csatornadíja

Ezért nőtt a többszörösére egyes cégek víz- és csatornadíja

Képünk csak illusztráció! Vízóra. (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a nem lakossági felhasználók víziközmű-szolgáltatási díjának megállapításáról szóló rendelet már január elseje óta hatályos, sok vállalkozás csak a közelmúltban szembesült vele, milyen brutális rezsidrágulást kell kigazdálkodnia. Különösen a szennyvízelvezetés és -tisztítás alapdíja emelkedett az egekbe, ráadásul ezt nem a fogyasztás, hanem a vízvezeték fogyasztásmérőjének átfolyási átmérője határozza meg – hívja fel a figyelmet a VGF&HKL szaklap

Január másodikától országosan egységesítették a nem lakossági vízdíjakat, és bevezették az átfolyási átmérőtől függő alapdíjat. Már az első hónapokban voltak olyan esetek, hogy egy faipari cégnél emiatt majdnem negyvenszeresére nőtt a havi vízdíj a minimális fogyasztás ellenére. A VGF szaklapnak is elmondta egy neve elhallgatását kérő fővárosi társaság, hogy öt hónapra visszamenőlegesen számlázta ki nekik a csatornázási művek az idei szennyvízelvezetési és -tisztítási alapdíját, és így egy összegben 1 804 061 forintot kellett befizetnie. Nem azért fizettek annyit, mert jelentős mennyiségű vizet használtak: ezt akkor is ki kellett volna fizetniük, ha az összes csapot elzárták volna. A vízdíjrendelet mellékletéből kibogarászható, hogy az átfolyási átmérőtől függően kapnak egyes cégek a minimális fogyasztásuk ellenére is csillagászati összegű számlát. 

A lap emlékeztet arra, hogy a lakossági szektorban évek óta változatlanok a vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés után fizetendő tarifák, ami miatt kivéreztek a szolgáltatók, és a jelek szerint a fejlesztési és működési célú kiadások rubrikájából hiányzó összeget a cégekre kivetett jelentős áremeléssel kívánják betölteni. Így lettek brutálisan magasak a fogyasztástól független, a vízvezetékre illesztett mérő átfolyási átmérőjéhez igazított alapdíjak, melynek táblázata a lap oldalán megtekinthető. 

A fenti díjtételek miatt számos vállalkozás szembesült azzal a helyzettel, hogy az általuk igénybe vett szolgáltatás mennyisége és érték között csillagászati távolság alakult ki árban. Egyikük például arról számolt be, hogy mindössze három köbméternyi vízfogyasztásra 192 571 forintos számlát kapott, aminek döntő része, 188 054 forint, az alapdíjra vonatkozott. Végül a lap arra figyelmeztet, hogy a versenypiacnak kitett vállalkozások kénytelenek lesznek beépíteni áraikba a megnövekedett rezsiköltségeket.