Gyorsított versenyhivatali vizsgálat indul a Booking ellen

Gyorsított versenyhivatali vizsgálat indul a Booking ellen

A Booking.com amszterdami székhelye (Fotó: Luca Conti/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsított versenyhivatali vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com ellen. A cél többek között a szerződési és szerződésteljesítési gyakorlat vizsgálata, miután az utóbbi időben rengetegen panaszkodtak arra, hogy visszatartotta a pénzüket az online szállásfoglalást lehetővé tevő cég. Vizsgálják azt is, sérülhetett-e a piaci verseny ennek során.

A dokumentum szerint az elmúlt időszakban több hazai szállásadó üzletmenetében komoly gondot jelentett, hogy a platform olyan üzleti gyakorlatot folytatott velük szemben, amelyet más szállásadó partnerekkel szemben nem. A Rigó Csaba Balázs elnök szignózta dokumentum úgy találta, emiatt akár sérülhetett is a szabad piaci verseny a szállásadók között, ami kihathatott a többi szállásadó partnerre is. A probléma megoldása érdekében a versenyhivatal indokoltnak tartja a sürgős beavatkozást.

A GVH úgy találta továbbá, azért is szükséges a gyorsított ágazati vizsgálat, mert a koronavírus-járvány rendkívül hátrányosan érintette a szektort. Minden olyan körülményt figyelembe terveznek venni, amelyek akadályozzák a talpra állást és a szabad verseny érvényesülését. A Booking nemrég azt közölte, augusztus közepén elindultak a kifizetések, viszont sokan továbbra is hiába várták az összegeket. Augusztus 15-éig sem sikerült átutalni az elmaradt összegeket minden partnernek. A Magyar Turisztikai Ügynökség pedig jogsegély-szolgálatot indított a szálláshely-szolgáltatók részére.