Ha kivezetik az ársapkákat, őszre jöhet a 24 százalékos infláció

Ha kivezetik az ársapkákat, őszre jöhet a 24 százalékos infláció

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztusban 15,6 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon, ez 1998 májusa óta a legmagasabb érték – derült ki a KSH csütörtöki közléséből.

– A mai adat után kijelenthető, hogy most már akár az árstopok eltörlése nélkül is teljesülhet a 20 százalékos infláció a következő hónapokban. Az augusztusi inflációs rátában még nincs benne a rezsicsökkentés módosításának a hatása: amikor a háztartások megkapták az első magasabb összegű számlát, ez akkor kerül be ez az inflációs kosárba, így a szeptemberi adatban fog megjelenni. Fontos kiemelni azt ugyanakkor, hogy ennek a hatását már előrevetíti a harmonizált fogyasztói árindex, ami egy európai uniós módszertan szerint készül és ebben már szerepel a megemelt rezsiköltség, ez most 18,6 százalék – mondta ennek kapcsán el Beke Károly elemző az InfoRádióban.

Szerinte továbbra is az élelmiszerek áremelkedése húzza felfelé az inflációt, és további jelentős emelkedésre számít, a szeptemberi infláció akár 20 százalékos is lehet. Mint hangsúlyozta, a következő egy-két hónapban további növekedés jöhet, attól függően, hogy október elsejétől mi lesz az árstopok sorsa.

A szakértő úgy látja, ha az árstopokat kivezetik – itt elsősorban az üzemanyag hatósági árára kell gondolni –, akkor az további jelentős emelkedést hozhat és akár a 22-24 százalékos infláció sem elképzelhetetlen. 

 

Címkék: infláció, ársapka