Így pontosította a kormány a csok plusz feltételeit

Így pontosította a kormány a csok plusz feltételeit

Fotó: Unsplash/Luma Pimentel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú közleményt adott ki csütörtökön a Kulturális és Innovációs Minisztérium a szerdai rendkívüli kormányinfón bejelentett csok plusz kapcsán. A fő feltételek maradtak, de egy lényeges ponton változást jelentett be a kormány.

Eszerint a csok pluszt „az ország egész területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni”. Mint hozzátették, „így a gyermekáldást tervező házaspárok a csok plusz mellé akár a falusi csok vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik”. Minderről korábban nem esett szó a szerdai bejelentésen.

Mint megírtuk, 2024-től újabb otthonteremtési és családtámogatás segíti a gyermeket vállaló házaspárokat. A csok plusz 15, 30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix 3 százalékos kamattal. A konstrukciót az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt újabb lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. Az új lehetőséggel a családbővítést tervező, újabb gyermeket vagy gyermekeket vállaló azon családok élhetnek, ahol a házaspár hölgy tagja a 41. életévét még nem töltötte be, sőt 2025 végéig 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a csok plusz.

Az első közös otthon esetében 10 százalékos önrész is elegendő lesz, ha pedig nem első otthonról van szó, hanem felújításról vagy bővítésről, akkor 20 százalék önrészt kell majd hozzáadni. A törlesztési idő 10-25 évig terjedhet. A tájékoztatás szerint a hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható. A konstrukcióba belépők az eddigi CSOK-hoz hasonlóan továbbra is illetékkedvezményre lehetnek jogosultak 80 millió forint összegig.