Kereskedelmi Szövetség: Indokolatlan felhalmozni az élelmiszert

Kereskedelmi Szövetség: Indokolatlan felhalmozni az élelmiszert

Üres áruházi polcok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Indokolatlan a koronavírus-járvány miatt élelmiszerkészleteket felhalmozni, hiszen a termék holnap és holnapután is ott lesz a boltokban – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a közszolgálati M1 műsorában. Vámos György hozzátette, ugyan az antibakteriális kézfertőtlenítő valóban hiánycikk, de az alapvető élelmiszerekből folyamatosan újratöltik a polcokat.

Magyarországon régen volt ekkora forgalom az élelmiszerboltokban, Vámos szerint az eladók „pokoli munkát végeznek.” Arra kéri ebben a helyzetben a vásárlókat, hogy türelemmel hálálja meg az erőfeszítéseiket, és lehetőleg egyedül menjenek vásárolni, az üzletekben ésszerű távolságot tartva másoktól.

Hajszoltak és kevesen vannak a bolti kiszolgálók | Magyar Hang

Azért, hogy fennmaradjon az ellátási lánc biztonsága, a mostani, rendkívüli állapotok idejére átmenetileg szabályozni lehetne az élelmiszert is kínáló üzletek látogatásának körülményeit is – vetették fel a Magyar Nemzetre keresztelt kormányközeli napilapban.

Azt a főtitkár is elismerte az MTI összefoglalója szerint, hogy a vásárlói rohamok kiszámíthatatlansága és a határzárak miatt lehetnek átmeneti logisztikai problémák, de ezeket is belátható időn belül kiküszöbölik a kereskedők.

Szóba került a húsáruk árának emelkedése is, Vámos szerint a sertéshús a sertéspestis miatt kiürült világpiac alakulása következtében már hosszabb ideje megdrágult, de a csirkemellfilé az egyik piacon valóban „őrülten drágának tűnt.” A megkezdődött vizsgálat dolga kideríteni, valóban tisztességtelen-e az ár, de ha az érintett kereskedő maga is drágán kapja a terméket, akkor kénytelen drágábban is adni.

Agrárminiszter: zavartalan az élelmiszerellátás | Magyar Hang

A magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátására képes – véli Nagy István.