Különadó: az MNB kiemelten vizsgálja a bankok díjemelését

Különadó: az MNB kiemelten vizsgálja a bankok díjemelését

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MNB a pénzügyi különadók, tranzakciós illeték változása kapcsán is kiemelten vizsgálja a hitelintézetek díjszabásainak változásait, szükség esetén haladéktalanul vizsgálatot indít a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben. Mint emlékezetes, a jegybank 2013-2015-ben 4 milliárd forint jogosulatlanul elvont díjat fizettetett vissza egyes pénzügyi intézményekkel és 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a tranzakciós illeték bevezetése utáni jogsértések miatt – derül ki az MNB lapunknak eljuttatott friss közleményéből.

Az MNB az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is határozottan fellép minden olyan, a fogyasztóvédelmi ellenőrzési eljárásaiban tapasztalt vagy egyéb módon tudomására jutott magatartással szemben, amely sérti vagy alkalmas arra, hogy sértse a fogyasztók érdekeit döntései meghozatala során. A jegybank kiemelt céljának tekinti, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek döntéseiket jogsértő befolyásolástól mentesen, a valós körülmények és a tényleges feltételek ismeretében hozhassák meg. Döntéseiben ezért a jogszabályi előírások betartásának megítélése mellett erre is figyelemmel lesz.

Mint emlékezetes, az MNB 2013-2014-ben négy témavizsgálati szakaszban összesen 4 milliárd forint visszatérítését írta elő az ügyfeleknek, 1,86 milliárd forint bírságot szabott ki és összességében 142 pénzügyi intézménnyel szemben hozott intézkedést. Az intézkedések oka az volt, hogy – egyebek közt az oklista alkalmazása, új díjak bevezetése és a díjak számítási módjának egyoldalú megváltoztatása kapcsán – jogsértőnek bizonyultak az érintett pénzügyi intézmények egyes, a bankszámlák, bankkártyák díjaira, jutalékaira vagy költségeire vonatkozó egyoldalú, a fogyasztók számára hátrányos szerződésmódosításai.

A megbírságolt pénzügyi intézmények egy része bírósághoz fordult az MNB döntései ellen, azonban a jegybank az ezt követő perekben is eredményesen védelmezte a fogyasztók érdekeit.

A közleményben ezek után arra figyelmeztetik az érintetteket, hogy a pénzügyi különadók, illetve a tranzakciós illeték mértékének közelmúltbéli módosítása kapcsán kiemelt figyelemmel kísérik a hitelintézetek díjszabásainak változásait és minden esetben megvizsgálják azok hátterét.

Szükség esetén a jegybank a 2013-2014-es témavizsgálatokhoz szigorúan fellép a fogyasztók érdekében és intézkedéseket hoz a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben – fogalmaznak.

Mint megírtuk, egy friss banki hirdetményből kiderült, hogy a K&H Bank is áthárítja az ügyfelekre a nagyobb tranzakciós illetéket. Orbán Viktor múlt pénteken még azt mondta, „néhány kis stiklitől” eltekintve nem kell áthárításoktól tartani.