Megtízszerezte adózott eredményét a Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Opus Global Nyrt.

Megtízszerezte adózott eredményét a Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Opus Global Nyrt.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa és felesége, dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke a Mészáros-csoport támogatásával 2020-ban létrejött High-Tech Suli program keretében szervezett szakmai konferencián Budapesten 2023. szeptember 28-án. A tantermen kívüli világgal és a munka világával is összeköti az oktatást a High-Tech Suli program (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Árbevételét 59 százalékkal, míg üzemi eredményét 164 százalékkal növelte az Opus Global Nyrt. a pénteken közzétett, IFRS szerinti, konszolidált gyorsjelentése szerint. A tevékenységével lefedett öt iparág mindegyikében növekedést tudott felmutatni a cégcsoporthoz tartozó 36 társaság – számolt be róla a Mészáros Lőrinchez köthető vállalat közleménye.

Az Opus Cégcsoport konszolidált szinten az év első hat hónapjában a bázisidőszakhoz képest 58,7 százalékkal magasabb, összesen 324,9 milliárd forint működési bevételt ért el.

Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 20,6 milliárd forintot ért el, ami több mint kétszerese az előző év azonos időszaki 7,8 milliárd forintos üzemi eredményének. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) szintén jelentős növekedést mutatott, 55 százalékkal 41,9 milliárd forintra növekedett. Úgy fogalmaztak: „az üzleti környezet viszontagságaihoz képest kiemelkedő profitabilitáshoz nem csak az Opus Cégcsoport gazdálkodási politikája, hanem a pénzügyi műveletek 1,9 milliárd forintos eredménye is hozzájárult. Az adózott eredmény végül 16,1 milliárd forint volt 2023 első félévében, ez közel tízszerese 2022. azonos időszaki 1,63 milliárd forintos adózott eredményének.

A vállalatcsoport 2022-ben ért el először 1000 milliárd forint feletti mérlegfőösszeget, jelen gyorsjelentés szerint 1046 milliárd forintnál jár a cégcsoport. A csoport konszolidációs köre az anyavállalattal együtt a félév végén 36 társaságot foglalt magába. Az összesített működési bevételből 2023 első félévében az energetika szegmens birtokolta a legnagyobb részarányt, 37 százalékot (119,5 milliárd Ft), az ipari termelés 36 százalékos részesedéssel (118,5 milliárd Ft), a mezőgazdaság és élelmiszeripari szegmens 21 százalékkal (70,1 milliárd Ft), a turizmus pedig 5 százalékkal (15,6 milliárd Ft) járult a bevételekhez. A vagyonkezelés az összes működési bevételekből továbbra is 1 százalék (1,3 milliárd Ft) körüli értéket tudhat magáénak.

„Ebben az első félévben mutatkozott meg igazán, hogy nem csak akvizíciók útján, hanem működésünk hatékonyságának folyamatos fejlesztésével is elérhető növekedés. Ráadásul a diverzifikált portfoliónk összetétele még egy ilyen kedvezőtlen üzleti környezet ellen is védettséget ad, és nem csak megőrizni tudtuk korábbi eredményeinket, hanem azokat messze felül is tudtuk múlni több területen” – mondta el a gyorsjelentés közzététele kapcsán dr. Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója.

A közleményből többek között az is kiderült, noha az építőipar bővülése megtorpant, az Opus Csoport ipari termelési szegmensében a bevételnövekedés meghaladta a 7 százalékot (70,38 milliárd forintról 122,18 milliárd forintra nőtt).