Nyolc százalék alá esett a novemberi infláció

Nyolc százalék alá esett a novemberi infláció

Ultrafeldolgozott élelmiszerek egy amerikai szupermarket polcain. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novemberben 7,9 százalékra esett az infláció Magyarországon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel. Ez egy hajszálnyival kisebb az előzetes várakozásnál. Utoljára 2022 januárjában járt ezen a szinten az áremelkedések üteme. Októberhez képest a fogyasztói árak nem változtak az előző hónapban.  

Tavaly novemberhez képest az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (49,7 százalék), a csokoládé és kakaóé (19,1 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (17,9 százalék), valamint a büféáruké (17,0 százalék). A termékcsoporton belül a tojás ára 24,4, a liszté 15,8, a sajté 10,4, a vaj és vajkrémé 9,9, a száraztésztáé 7,4 százalékkal csökkent. A háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9 százalékkal többet kellett fizetni  – közölte a KSH. Ami a háztartási energia meglepő olcsóbbá válását illeti – miközben maga az ár nem lett kisebb –, ez úgy jött ki, hogy a KSH módszertant váltott, és külön számol a rezsicsökkentési korlát alatti valamint az afölötti árakkal, és úgy kalkulál, hogy most sokkal többen férnek be a korlát alá. Az Eurostatnak már feltűnt a speciális értelmezés és konzultál ez ügyben a magyar statisztikai hivatallal, amelynek munkatársai külön szakmai cikkben magyarázták el, miért tartják jónak a saját módszertanukat. 

A KSH közlése szerint 12 hónap alatt a szolgáltatások 12,6 százalékkal drágultak, a szeszes italok, dohányáruk ára 10,6, ezen belül a szeszes italoké 12,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, a járműüzemanyagok ára 25,4 százalékkal nőtt.

Októberhez képest az infláció nulla százalék volt – vagyis az árak nem változtak általánosságban. Azonban ezen belül az élelmiszerek átlagosan 0,5 százalékkal drágultak, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) árának 6,6 százalékos emelkedése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A baromfihús 2,0, az étolaj 1,9, a vaj és vajkrém 1,6, a cukor 0,8 százalékkal kevesebbe került. A járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A ruházkodási cikkek 1,2  százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 1,2, ezen belül a vezetékes gázért 2,5, a tűzifáért 0,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A 12 havi árindex 7,9 százalékra csökkent, az uniós sztenderdek alapján számolt harmonizált árindex 7,7 százalék volt novemberben, a nyugdíjasok fogyasztói kosara novemberben már „csak” 7,1 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egyből bejelentette, hogy a két százalékpontos csökkenés révén újabb győzelmet arattak az infláció felett. A tárcavezető az adatok alapján kijelentette, hogy az infláció csökkentése jó ütemben halad és a kormány két hónappal korábban teljesítette vállalását, miután már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt. 

Címkék: infláció, KSH