Pályázati fiaskó után: A kormány minden kérelmet befogad és keretet emel

Pályázati fiaskó után: A kormány minden kérelmet befogad és keretet emel

„A számítógép hatékonyabbá tett bizonyos tevékenységeket, de átfogóbb és szerteágazóbb munkát is eredményezett” (Fotó: Austin Distel/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a hét elején a jelentős érdeklődés következtében összeomlott a pályázati rendszer – sokan be sem tudtak lépni –, ezért a kormány úgy döntött, hogy minden fejlesztési pályázatot befogad – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a Facebookon.

Mint arról beszámoltunk, ez volt a 2021-2027-es pályázati ciklusban az első – egyébként 100 milliárd forintos keretösszegű – Ginop Plusz 1.2.1. kódszámú pályázat a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára, mely révén uniós forráshoz juthatnak. György László a közösségi oldalon megosztott videóban azt mondta, az újraindítás a valaha volt legnagyobb beruházási kedvet élesztette fel a vállalkozásokban. Éppen ez a népszerűség okozta a bajt, mert túlterhelődött a rendszer, illetve a támogatási keret percek alatt betelt. Illetve az is előre tudható volt, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg 130 százalékánál automatikusan lezár a rendszer. Ez mindössze 14 perccel a beadási lehetőség megnyitása után meg is történt. A pályázók egy része ezalatt be sem tudott lépni a felületre, több pórul járt vállalkozó nyíltan panaszkodott erre.

Ráadásul több cég úgy hihette, hogy bár nem kapott még a rendszertől sorszámot (ami a befogadott pályázat fontos jele), de mégis „valahogy” bement a rendszerbe a projektje. Ám a Portfólió értesülése szerint hétfő délután/estétől elkezdtek kimenni a minisztérium felől azok az elutasító levelek, amelyek arra figyelmeztették a projektek gazdáit, hogy a keret túlfutása miatt valójában nem fogadták be a pályázatukat.

A Telex úgy tudja, különböző szarvashibák miatt következhetett be az, hogy a pályázat megnyitását követően a pályázatok beadását kezelő EPTK informatikai rendszere lefagyott, akadozott, karbantartást jelzett, végül kiderült, hogy 20 másodperc alatt valahogy már 500 pályázat beérkezett, majd 4 perc alatt kimerült a tervezett keret.

Mindezek után – az MTI beszámolója szerint – a cégtulajdonosok körében nagy felháborodást kiváltó eset miatt a kormány úgy döntött, hogy minden beruházás-támogatási pályázatot befogadnak, amely a pályázati határidő kezdetéig elkészült, és lezárt formában benyújtásra várt. Az államtitkár bejelentette azt is, hogy a 100 milliárdos keretre „ráemelik” azt az újabb 100 milliárd forintot, ami a pályázati konstrukció második és harmadik szakaszában állt volna rendelkezésre. Vagyis a teljes 200 milliárd forintos keretet már most a beruházni kívánó vállalkozások rendelkezésére bocsátják.

A harmadik intézkedésről György László azt mondta, az összes vállalkozást, vagyis az összes pályázatot sorba rendezik pontszám szerint, így a legversenyképesebbeket fogják tudni támogatni.

Mint lapunk megírta, a jövőben is számítani kell arra, hogy pillanatok elfognak a kkv-knak számt pénzek, mert nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni a magyar kisvállalkozói körben, hiszen uniós összevetésben nagyon alacsony a hazai kkv-k termelékenysége.