Szlovákia is leállítja az ukrán gabona behozatalát

Szlovákia is leállítja az ukrán gabona behozatalát

Fotó: Unsplash/James Baltz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákia ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI pozsonyi irodájával hétfőn. A közlemény szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoport ülésére kerül sor.

Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonynak az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban. A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét. Ezzel összefüggésben jelezték: a szaktárca már minden – a behozatal szabályozását célzó – törvényadta lehetőségét kihasználta, s további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre van szükség.

Lengyelország, majd a nyomában Magyarország a hét végén tiltotta meg ideiglenesen az importot. Az Európai Bizottság erre reagálva közölte, hogy elutasítja a tilalmat. „Ilyen kihívásokkal teli időkben alapvető fontosságú, hogy az EU-n belül minden döntésről egyeztessünk, azokról közösen határozzunk és összehangoljuk őket” – idézte a bizottság egyik illetékes szóvivőjének nyilatkozatát a brit közszolgálati adó.