Uniós importkorlátozást sürget a Baromfi Terméktanács

Uniós importkorlátozást sürget a Baromfi Terméktanács

Baromfifeldolgozó gépsor a baromfivágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good Kft. üzemében Kisvárdán 2020. április 17-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Uniós importkorlátozást sürget a Baromfi Terméktanács az ágazat túlélése érdekében – közölte a terméktanács elnök-igazgatója a közszolgálati M1 keddi műsorában. Csorbai Attila arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt a piac 30 százalékát jelentő hotelek és éttermek kiesetek, így mára az önköltség alá esett az élő baromfi kilónkénti átvételi ára.

Az árzuhanás miatt, a korábbi 260-270 forinttal szemben, mára 230 forintra csökkent a kilónkénti felvásárlási ár, mert mindenki szabadulni igyekszik a készletektől – tette hozzá. Csorbai Attila azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a járvány mellett a madárinfluenza is sújtja a termelőket. Példaként említette, hogy az utóbbi időben az Alföldön kétmillió fertőzött állatot kellett leölni.

– Mindennek következtében sok termelő mehet csődbe, ami a termelés visszaesését, később egy keresleti piac kialakulását eredményezeti, ami brutális áremelkedéssel járhat – fejtette ki. Ebben a helyzetben tartja szükségesnek a terméktanács a harmadik országból származó, évente mintegy 850 ezer tonnányi baromfihús importjának korlátozását – közölte Csorbai Attila.

Az import termékek előnyben részesítésével tönkretehetik a magyar élelmiszeripart | Magyar Hang

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korlátozást kezdeményezne minden olyan kiskereskedelmi lánccal szemben, amelyik a import árut részesíti előnyben.