Varga Mihály bejelentette: támogatást kapnak az önkormányzatok az energiaárak miatt

Varga Mihály bejelentette: támogatást kapnak az önkormányzatok az energiaárak miatt

Varga Mihály a gazdasági kabinet ülésén 2022. december 154-én (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos döntés a Gazdasági Kabineten: segítséget nyújtunk az önkormányzatoknak a „szankciós energiaárak” okozta többletköltségek kigazdálkodásához – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerda délután a Facebook-oldalán. A többlettámogatás egyebek mellett a közvilágítás, az óvodák, a bölcsődék és a gyermekétkeztetés fenntartásában is segíti majd a településeket. A szükséges fedezetet biztosítani fogja a jövő évi költségvetés – tette hozzá.

Bár Varga a kormányzati propagandában használt „szankciós energiaárakról” beszélt, az energiára semmilyen szankció sem vonatkozott decemberig, akkor is csak az olaj esetében lépett életbe. Illetve az energiaárak már a háború kezdete előtt is egekben voltak, főképp azért, mert Oroszország felhajtotta azokat. Matolcsy György jegybankelnök is elismerte december eleji gazdasági bizottsági meghallgatásán, hogy az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt. Az önkormányzatok hónapok óta jelezték a kormánynak, hogy támogatásra van szükségük, mert az energiaárak ilyen drasztikus emelkedését nem tudják kigazdálkodni.