Varga Mihály kötvénykibocsátást jelentett be

Varga Mihály kötvénykibocsátást jelentett be

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon, a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

A befektetők a háború ellenére is bíznak a magyar gazdaságban; Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket, 3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben – tette hozzá a pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Varga Mihály ismertette, a kötvények iránti kétszeres kereslet azt mutatja hogy Magyarország a bizonytalan nemzetközi környezetben is képes önállóan a piacról finanszírozni magát. Hozzátette, a most bevont forrásokat az ország stabilitásának megőrzésére, előtörlesztésre, és a pénzügyi tartalékok növelésére fordítják.

A kibocsátás szerinte nem érinti a költségvetési hiány mértékét, „tartjuk a 4,9 százalékos hiánycélt és folytatjuk az államadósság csökkentését” – jelentette ki.

Azt is megjegyezte, hogy „2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát 60 százalékról 30 százalékra, a devizaadósság arányát 50 százalékról 25 százalék alá javítottuk".

Mint megírtuk, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) már módosította az idei évi finanszírozási tervét, így több milliárd eurós extra devizakibocsátás jöhet. Szakértők szerint az a tény, hogy az adósságkezelő jelentősen megemelte devizakibocsátási tervét, arra enged következtetni, hogy a kormány nem számol az idei évre várható uniós források egy részével.