Varga Mihály újabb 170 milliárd forint uniós forrás érkezéséről számolt be

Varga Mihály újabb 170 milliárd forint uniós forrás érkezéséről számolt be

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb 170 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán kedden. A tárcavezető tájékoztatója szerint ezzel az elmúlt napokban „összesen 470 milliárd forint hazánknak járó uniós forrást kaptunk meg”.

A múlt hét csütörtökön 779,5 millió euró (300 milliárd forint) érkezett a helyreállítási forrásokból, kedden pedig 445 millió eurót (170 milliárd forintot) utaltak a 2021-2027-es uniós költségvetési időszak keretéből, amelyből 240 millió euró az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz, 205 millió euró a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz fejlesztéseit segíti – közölte Varga Mihály.

Mint a Portfolio megjegyezte, a fejlesztési programok megvalósítását a magyar kormány már 2021-ben elkezdte, hazai forrásokból megelőlegezve a költségeket. A mostani kormányzati kommunikáció szerint a terület- és településfejlesztési, digitális, közlekedés- és gazdaságfejlesztési területeken közel 9300 támogatási szerződést kötöttek meg, melyek értéke meghaladja az 1600 milliárd forintot. 122 milliárdot pedig már ki is fizetett a kormány. A kabinet mintegy 800 millió eurónyi számlát küldött ki Brüsszelbe, ennek most több mint a felét fogadta be az Európai Bizottság.

A múlt héten a helyreállítási forrásokból érkezett összeg, ami a 3,9 milliárd eurós hitel előlege, ehhez semmilyen jogállamisági feltételt nem kellett teljesítenie a kabinetnek, azonban a maradék támogatás lehívása a szupermérföldkövek teljesítésétől függ, így ott még nem tudni pontosan, mikor érkezhetnek meg a források – írta a portál.