A kárpátaljai képviselők elleni eljárás visszavonását kéri Kijevtől az ukrán szószóló

A kárpátaljai képviselők elleni eljárás visszavonását kéri Kijevtől az ukrán szószóló

Szuperák Brigitta ukrán nemzetiségi szószóló beszél a Magyarország Alaptörvényének kilencedik módosítása törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója arra kéri az ukrán hatóságokat, hogy vonják vissza a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselők ellen indított eljárást. Szuperák Brigitta az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt is kéri az ukrán hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent a kisebbségek elleni nacionalista megnyilvánulásokkal szemben.

Kiemelte: az ukrán nemzetiség Magyarországon teljesen szabadon vállalhatja identitását. „Bármiféle retorzió nélkül használhatjuk anyanyelvünket, rendezvényeinken elénekelhetjük az ukrán himnuszt, intézményeinkre egész évben kitűzhetjük az ukrán zászlót. Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy ukrán nemzetiségi identitásunkat, nyelvünket és kultúránkat megőrizzük, sőt, azt továbbadjuk gyermekeinknek” – fogalmazott Szuperák Brigitta.

– Az ukrán nemzetiség tagjai a magyar politikai nemzet részei és a magyar Alaptörvény szerint államalkotó tényezők – írta. „Ukrán nemzetünk és anyaországunk iránti szeretetünk megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az Ukrajnában, Kárpátalján élő magyar kisebbségeket ért atrocitások mellett” – tette hozzá a nemzetiségi szószóló.

A kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen – még november 21-én – elénekelték a magyar himnuszt; az esetről titokban készített videofelvétel jóval később került napvilágra.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU december elsején közölte, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Később az Ukrajinszki Novini hírportálnak megerősítették, hogy hazaárulás, továbbá Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén eljárást indítottak szürtei kistérségi képviselők ellen. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezt nyilatkozatban ítélte el.

Az SZBU nem sokkal korábban razziát tartott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, Brenzovics Lászlónak a lakásán, valamint a KMKSZ elnökéhez köthető intézményekben, így fegyveresek érkeztek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány épületébe, a KMKSZ ungvári székházához.

Ezt követően, hiába az európai tiltakozás, Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő után Brenzovics László is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó ukrán nacionalista szervezet honlapjára.