Bekérették a magyar nagykövetet a román külügyminisztériumba

Bekérették a magyar nagykövetet a román külügyminisztériumba

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bekérették a román külügyminisztériumba a magyar nagykövetet – jelentette be Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy hétfői sajtótájékoztatón. A tárcavezető később a Facebook oldalán arról írt, hogy ez nem okozott túl nagy meglepetést. A külügyminiszter a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak minősítette. Közlése szerint a román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.

Orbán Viktor tusványosi beszédét azzal indította, hogy kapott egy útmutatót a román külügytől, amelyben azt kérték, ne beszéljen olyasmiről, ami a román érzékenységet sérti, a nemzeti kisebbségekről, a kollektív kisebbségi jogokról és olyan közigazgatási egységekről, amelyek nem léteznek. A miniszterelnök szerint Erdélyre és Székelyföldre gondolhattak, ám szavai szerint „mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének”. A román miniszterelnökre is tett megjegyzést, szerinte mióta ő a miniszterelnök, Ciolacu a 20. román kollégája.

Szijjártó Péter tájékoztatás szerint mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. – Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről – írta.

 

 

Címkék: Szijjártó Péter