Kiderült: pártszékházból vitték a levélszavazási csomagokat

Kiderült: pártszékházból vitték a levélszavazási csomagokat

Semjén Zsolt, Orbán Viktor és Pásztor István a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vajdasági Magyar Szövetség székházában osztották szét a szavazási levélcsomagokat – tudta meg a Szabad Magyar Szó a szerb postától.

A portál még márciusban írta meg, hogy a Fidesz szoros szövetségese, a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái hordják Vajdaság-szerte a magyarországi szavazási levélcsomagokat. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke akkor azt mondta, hogy a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) irodával kötött szerződést a szerb posta, így ennek a szervezetnek a munkatársai viszik szét és gyűjtik is be a szavazási levélcsomagokat, majd juttatják el a szabadkai főkonzulátusra.

„Nem tudom, hogy honnan veszi ezt, vagy honnan veszik azok, akik azt állítják, hogy a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat. Ez félreértés. Ami a VMSZ szerepvállalását illeti ebben a folyamatban, az ugyanolyan, mint a korábbi magyarországi választások alkalmával is volt” – mondta akkor Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki szerint az aktivisták abban segítenek az embereknek, hogy kitöltsék a szavazatot érvényessé tevő ívet, és ha valaki igényt tart arra, akkor eljuttatják a levélszavazatot a főkonzulátusra.

Arra biztatták a hitetlenkedőket, hogy forduljanak a szerb postához, ha nem hiszik, ők majd 15 napon belül válaszolnak. Ezt meg is tette a Sajtószabadság Alapítvány, és most, 98 nap után meg is kapta a választ. A megkapott szerződés 1-es számú mellékletéből pedig kiderült, hogy a szerb posta nem a szabadkai postán, vagy a CMH-irodában adja át a szavazási levélcsomagokat a CMH-irodának, hanem a Trg Žrtava Fašizma 9., magyarul a Fasizmus áldozatainak tere 9.-ben. Ez a cím pedig a Vajdasági Magyar Szövetségé, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsé, amelynek 35 tagjából 30 a VMSZ-listájáról jutott be a testületbe.

A portál ez alapján megállapítja, hogy a szerb posta és a CMH-iroda szerződése a bizonyíték arra, hogy Vajdaságban a szavazási levélcsomagok széthordását a Vajdasági Magyar Szövetség ellenőrizte, hiszen először a pártszékházba kerültek a borítékok, és ott minden bizonnyal szétválogatva indultak további útjukra, a hol CMH-, hol VMSZ-aktivista szerepet betöltő személyekhez.