Szlovákia nem kap elég adatot a Szputnyik V vakcina gyártójától, és az OGYÉI sem segít, hiába kérték

Szlovákia nem kap elég adatot a Szputnyik V vakcina gyártójától, és az OGYÉI sem segít, hiába kérték

Az ápoló oltáshoz készíti elõ a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. március 14-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szputnyik V gyártója, a Gamaleja járványügyi és mikrobiológiai kutatóintézet nem adta oda a szlovák gyógyszerellenőrzési ügynökségnek (ŠÚKL) az oltóanyag értékeléséhez szükséges adatok 80 százalékát – írja a Paraméter, a hírt a 444 szúrta ki.

Zuzana Baťová, az ügynökség igazgatója elmondta, hogy az adatok hiánya, illetve inkonzisztenciája miatt nem lehet állást foglalni a kockázat-előny arányt illetően. Mint hozzátette, nem azonosak a Lancet szakfolyóiratban megjelent klinikai tanulmány során használt vakcina gyártási sorozatának jellemzői a Szlovákiába küldött gyártási sorozatéval.  

A szlovákiai magyar portál azt írja, a ŠÚKL ez ügyben megszólította a magyarországi Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), miután az Európai Unión belül Magyarország az egyetlen, ahol alkalmazzák a Szputnyikot.

Az OGYÉI viszont a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem szolgált információkkal a szlovákiai hivatalnak.

Ugyanakkor a ŠÚKL birtokába jutott az a dokumentum, amit a Szputnyik V gyártója eljuttatott az Európai Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz (EMA). Ebből kiderül, hogy a Szlovákiába érkezett Szputnyik V vakcinák nem azonosak azokkal, amelyeket az EMA-nak küldtek ellenőrzésre. A ŠÚKL állásfoglalásában arról is írnak, hogy a Szputnyikot megközelítőleg 40 országban alkalmazzák, de ezeket a vakcinákat csak a nevük köti össze, ugyanis mindegyik államban más-más vakcinát használnak ezen a néven.

A laboratóriumi vizsgálatokkal többek között az oltóanyag sterilitását, a pH-értékét, az abnormális toxicitást, a látható mechanikai szennyeződések jelenlétét és a fehérjekoncentrációt vizsgálták, de nem lehet értékelni a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

Ezek a hírek sem tántorítják el azonban Igor Matovičot, aki immár pénzügyminiszterként csütörtökön váratlanul újra Moszkvába repült, hogy a Szputnyik-vakcináról tárgyaljon. Pedig Matovič kománya épp amiatt került válságba március elején, mert Matovič, akkor még miniszterelnökként a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be az orosz vakcinából.

– Valaki piszkos játékot folytat Szlovákiában a Szputnyik V vakcina ellen – ezt ugyancsak csütörtökön közölte közösségi profilján a volt szlovák miniszterelnök.

Mint csütörtökön kiderült, már Németország is tárgyalást kezd Oroszországgal a Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül, de a vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel.