Nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán végzett ásatásokon

Nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán végzett ásatásokon

Bpmot sorozatú orosz gyártmányú, „Uzsgyi” becenevű dízel motorvonat Hódmezővásárhelyről Szentesre halad a 130-as vasútvonalon (Fotó: Várkonyi Tibor/Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train nyomvonalán végzett feltárásokkor, a legrégebbi leletek a bronzkorból származnak – közölte Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze az MTI-vel. A beruházás régészeti szakfeladatait 2016 óta látja el a múzeum, a közgyűjtemény munkatársai részt vettek a megelőző dokumentáció elkészítésében, majd ellátták a közműkiváltások és a pályaépítés régészeti megfigyelését. Nyolc helyszínen kisebb régészeti feltárást is végeztek, tapasztalataikat tízezer fotó és több száz oldalnyi dokumentáció őrzi – összegezte az elvégzett munkát a szakember.

A közlekedési beruházás lehetőséget adott a város régészeti megfigyelésére és a már ismert lelőhelyekről alkotott kép pontosítására is. „A leletanyag legnagyobb része már korábban bolygatott területről került elő. A legrégebbi darabok a bronzkorból, a legújabbak pedig az újkorból származnak, kilencven százalékuk a török korban, valamint az azt közvetlenül megelőző és követő időkben került a földbe” – közölte Csányi Viktor.

A záró munkálatokat a Nagyállomás környékén végzik a szakemberek, ahol a feltárás megerősítette, hogy ott az Árpád-kor végétől egészen az Anjou-korig település működött. Ezt igazolják a most megtalált Árpád-kori kerámiafazék- és bográcsperem-töredékek is. A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai-múzeum munkatársai, és a megtisztított és dokumentált tárgyakból jövőre rendez kiállítást a közgyűjtemény, amelyen a tram-train építése idején megtalált legérdekesebb leletek mellett bemutatják a megfigyelések során dokumentált régészeti jelenségeket is.

Az Időgép történelmi rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a tudományos cikkek érdeklik, akkor a Tudomány rovatunkat érdemes figyelnie!