A DK megfogott egy szúnyogot, s nagyobb volt egy lónál

A DK megfogott egy szúnyogot, s nagyobb volt egy lónál

Komáromi Zoltán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Fotó: Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs rá bizonyíték, hogy a tigrisszúnyog terjeszti Magyarországon a nyugat-nílusi vírust – derült ki a Qubit cikkéből. Kemenesi Gábor, aki a témának hosszú ideje szakértője, túlzásnak tartja, hogy az említett rovar jelenléte miatt korlátozni kellene a véradást Szegeden vagy két budapesti kerületben. A Telex hétvégi cikkében megszólalt a Vérellátó Szolgálat is. Kiderült, nincs általános tiltás az említett helyeken. Csupán azok nem adhatnak vért harminc napig, akik az említett városban vagy kerületekben tartózkodtak több mint 24 óráig, és tigrisszúnyog-csípést tapasztaltak. Miután viszont az említett rovarok már szinte az egész országban elterjedtek, valóban feleslegesnek tűnik ilyen területi korlátozásokat elrendelni.

A Telex-cikkben olvashattunk arról is, hogy a probléma egyáltalán nem új keletű. A tigrisszúnyog, ahogy a nyugat-nílusi láz is, évek óta jelen van Magyarországon. Ahogy például a szomszédunkban szintén. A horvátok már génmódosított szúnyogokkal küzdenek ellenük. A lázat egyébként a közönséges szúnyog is képes terjeszteni. Önmagában pedig a tigrisszúnyog csípése sem veszélyes, csak ha hordozza a vírust. A parazitológiával foglalkozó Szentiványi Tamara a Qubitnek elmondta azt is: a nyugat-nílusi láz a nyolcvanas évek óta van jelen a földrészen, nálunk az elmúlt két évtizedben szinte évente regisztráltak megbetegedéseket. A kórokozót viszont a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen hordozza. Az esetek kevesebb mint egy százaléka jár súlyos, vírusos agyvelőgyulladással.

Mindezek után olvassuk el a közleményt, amit az árnyékkormány nevében Komáromi Zoltán kiadott a hétvégén: „az Árnyékkormány azonnali tájékoztatást követel: hány megbetegedés történt a tigrisszúnyogok miatt? Előfordult már olyan eset, hogy valaki kórházi ápolásra szorult a vírussal összefüggésben? Ha igen, hány esetben? Miért titkolták el a helyiek elől a fertőzés veszélyét? A titkolózás miatt a lakók azzal szembesülhettek, hogy súlyos betegséget terjesztő rovarok szaporodtak el ott, ahol addig a gyerekeik játszottak nap mint nap. Jól látszik, az Orbán-kormányt semennyire sem érdekli a magyarok élete, máskülönben pontos tájékoztatást küldtek volna az egész országnak. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült, hogy a kormányváltás után mindig a magyarok egészségét helyezze előtérbe, és ne titkoljanak el többet egy fertőzésveszélyt sem.”

Akad minden ebben a közleményben: csúsztatás, szakmaiatlanság, felesleges pánikkeltés, a téma teljes ismeretének hiánya. Miért érezte úgy Komáromi, hogy szakértőként tud megnyilvánulni a témában? A DK-s árnyékkormány megalakulásától fogva azt a látszatot keltené, hogy biztos hozzáértéssel venné át az ország ügyeinek irányítását. A fenti közlemény ennek a szöges ellentétét mutatja.