A kétfarkú meg a sánta

A kétfarkú meg a sánta

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt csütörtöki tüntetése (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha lehántjuk róla a túlzás stíluselemét, megállapíthatjuk, hogy ami a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál paródia, az a Fidesznél maga a politikai program. Illetve utóbbiról most már csak múlt időben beszélhetünk.

Örök élet, ingyen sör. Illetve: soha nem lesz az embereket érintő megszorítás, a piaci ártól függetlenített rezsiszabály fenntartása csak politikai akarat kérdése. Előbbin, a kétfarkú kutyák szövegén derült a választó, utóbbit viszont több milliónyian vették komolyan a valósághajlító propaganda hatására. A választásnak szokás szerint írott program nélkül nekifutott Fidesz jóval Putyin háborújának megindulása után is azt sugallta a társadalomnak, hogy csakis az ő győzelme védheti meg a rezsicsökkentést. Mindazokat pedig, akik a rendszer észszerűsítéséről, a pazarlás megfékezéséről beszéltek, a médiagépezete kíméletlenül elintézte.

A kormányprogram lassan nyilvánosságra kerülő részletei egy klasszikus, ortodox, neoliberális megszorítás képét rajzolják elénk. A részleges rezsiemelés bejelentése egyenesen sokkolja  az éveken át máshoz szoktatott társadalmat. A Fidesz ajánlata ugyanis roppant egyszerű volt: ha a magyar ember rá szavaz, a hatalom megvédi a világ veszedelmeitől anélkül, hogy bármit is változtatnia kellene az életmódján. Ha nem egy rég nem látott megélhetési válság felé sodródna az ország, akár viccesnek is tarthatnánk, ahogy a kormánypárt megmondóemberei hirtelen spórolási tanácsokkal látják el a nagyérdeműt. Vagy ahogy a kormány az ész és hatásvizsgálat nélkül bejelentett rezsimegszorítás kapcsán utólag felfedezi, hogy az átlag feletti fogyasztás büntetésével bizony sok magyar embert, családot hozhat pillanatokon belül lehetetlen helyzetbe.

Megszorítás megszorítás hátán, a rezsiálom véget ért, Orbán Viktor mégsem véd meg mindig mindenkit. Keserű az ébredés, a jövő kilátásai ijesztőek: a miniszterelnök már azzal riogat, hogy egyre több munkahely kerül veszélybe.

A népi mondásból ismert sánta kutya ezúttal sokáig bírta, de a sorsát nem kerülhette el. 

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!