A legnagyobb alku a hatalommal

A legnagyobb alku a hatalommal

Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komolyan, csak ez a szöveg ne lenne ott a videó végén. Hogy a legeurópaibb párt. Enélkül is hazug lenne, gusztustalan és kiszámíthatóan kontraproduktív, de legalább nem sütne belőle a felvilágosult arrogancia.

Arról a videóról van szó, amiben a Demokratikus Koalíció az Ismerős Arcok dalára romos kórházakban készült fotókat mutogat. A készítő biztos azt hitte, hogy ez milyen vicces. Villámtépte, magányos fenyő: málló téglafal, érted? Vízét vesztett patak: beázott folyosó, nagyon jó! Fáradt vándor, aki némán enni kér: romos vécé, hát ez mekkora már!

A dal a valóságban a határon túli magyarság sorsáról szól, vagyis a DK ismét megtette azt a szívességet a kormánypártnak, hogy nem is kell reagálniuk az amúgy valóban lesújtó állapotokat tükröző képekre. Nekik ez egy magas labda. Ismét mutogathatnak visszafelé, hogy a baloldal hogyan sérti meg a határon túli magyarokat. Amire aztán jöhet a demokratikus riposzt, hogy hát amennyi közpénzt a Fidesz kitolt mondjuk az erdélyi haverjainak, abból milyen szép magyar egészségügyet lehetett volna építeni. Erre pedig már érkezhet is a reakció Deutsch Tamástól, hogy „ti meg vizitdíjat akartatok, ennyi”. És így tovább a végtelenségig és a közönybe fulladó unalomig.

Aztán a következő választásokon a DK csodálkozik majd az eredményeket látva, hogy senki nem szavazott rájuk a határon túlról. Esetleg még dacosabban kezdi mantrázni korábbi szlogenjét, hogy „nincs alku Orbánnal”, miközben pont ez a DK legnagyobb alkuja a hatalommal. Nekik is az kell, hogy egy ócska kis identitásháború alakuljon ki a felek között, és minél kevesebbet kelljen tenni a valós problémák megoldásáért. Ennek a része az a videóban szereplő, hazug mondat is, hogy „tíz év alatt lettek ilyenek a kórházaink”.

Pechemre többször is voltam kórházban 2010 előtt, és akkor sem svájci állapotok uralkodtak. A magyar egészségügy egyik nagy baja pont az, hogy mindkét politikai tömb ugyanúgy akarja meggyógyítani: gyors és olcsó tüneti kezelésekkel.

De vissza a jövőbe, a következő választásokra. A Fidesz kampánygurui várhatóan vakargatják majd kicsit a fejüket és töprengenek egy sort, hogy vajon mégis miért nem őket választják a fiatalok – már ha elmennek szavazni egyáltalán. Többek között pontosan azért, ami a DK által közzétett képeken szerepelt, az ugyanis sajnos tényleg a valóságot tükrözi.

Ám ettől és a határon túlra sok esetben értelmetlenül kilapátolt közpénztől függetlenül ez a videó mégis túl olcsó. Leginkább éppen azért, mert nem csak az utóbbi tíz év kerül mérlegre; noha kétségtelen, hogy az idő múlásával a felelősség egyre inkább a most hatalmon levőké. És attól, hogy ez a párt történetesen nem a „Soros György által irányított brüsszelita isiászkalifátus zsoldosai” (vagy mi) ellen hergel, mint ahogy azt a Fidesz és holdudvara teszi, még nem lesz a „európaibb”.