Hogyan fog így több gyerek születni?

Hogyan fog így több gyerek születni?

Fotó: Geri Art / Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízmilliókkal drágább lesz saját lakást vásárolni a fiataloknak, mint eddig. Nem mintha mostanáig olyan könnyű lett volna a helyzet. Sőt, az elmúlt egy-két évtizedben a húszasoknak-harmincasoknak nehezebbé vált az otthonteremtés, mint az utóbbi fél évszázadban talán bármikor. A városi CSOK kivezetésével most sikerül a kormánynak még elkeserítőbbé tennie az amúgy is siralmas helyzetet. A babaváró támogatás korlátozása szintén nehezítheti a gyermekvállalást, sokaknak át kell most gondolniuk a terveiket. Szépen hangzik, hogy majd többeknél meggyorsítja ez a folyamatot, de a helyzet inkább ez lesz: a harmincasok nem mernek belevágni a dologba.

A kormány eközben azt próbálja kommunikálni, hogy meg fogja védeni a mindenféle családtámogatási kedvezményeket. Látjuk, hogy nem így van, és sajnos az ellenzék sem áll bele különösebben a dologba. Kit a ferencvárosi pad érdekel jobban, mást a könyvek (amúgy valóban nevetséges és bosszantó) fóliázása. Ráadásul ellentmondásos volt az ellenzék viszonya eddig is a hasonló családtámogatási elemekhez, épp úgy, ahogy például a szintén kivezetésre váró árstopokhoz. Sokan sajnos csak gúnyolódni tudtak azon a családpolitikán, amely mások szemében jóval nagyobb támogatásnak örvend(ett), mint bármi a kormány intézkedései közül.

Hivatkozhat a vezetés most mindenre, háborúra vagy inflációra, a helyzet mégis csak az, hogy az egyik legfontosabb területen szorít meg, miközben sokkal inkább további támogatásra lenne szükség. Hogyan fog így több gyerek születni? Miként lesznek képesek fiatal felnőttek saját lakáshoz jutni? Használt lakást ezután csak felújítással együtt lehet majd CSOK-ra igényelni, a főváros környékén pedig alig marad település, ahol elérhető lesz a falusi CSOK.

A kormánypárti potentátok eközben arra figyelnek inkább, hogyan szerezzék meg a Vodafone-t, illetve a Librit. Selmeczi Gabriella legújabban már a transznemű nők kedvezményes nyugdíjazásába is beleszállt. Sejthetjük, mennyieket tartott eddig lázban a kérdés. Mi lenne, ha a politikai látványcirkusz helyett végre az kötné le őket, hogy ne váljon a családalapítás teljesen reménytelenné ebben az országban?