Börtönbe kerülhet Mészáros Lőrinc? (just a Momentum)

Börtönbe kerülhet Mészáros Lőrinc? (just a Momentum)

Fekete-Győr András bejelenti, hogy indul miniszterelnök-jelöltként (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Programot hirdetett a Momentum. Ami szerintem jó. Háromrétegű az elképzeléshalmaz, az első 3, 30, és 300 napra szól, ami szerintem nem jó. Pontosan emlékszünk még az efféle harsovgányokra, hogy aztán mi történt az első 100 napban, vagy, hogy két hét alatt micsoda rend lett téve.

Mégis fontos dokumentumról van szó, tekintve, hogy az új generáció politikai hitvallása, amely, a választások eredményétől függően, a jövőnket is formálhatja. Úgyhogy ennek örömére elolvastam, végiggondoltam. Pártprogram és választó véletlen találkozása a boncasztalon.

Szóval. A Momentum az ellenzéki összefogás győzelmét követő három napban megakadályozná – idézem – „a korrupciós bizonyítékok eltüntetését, az EU szerveit kérik majd a gyanús pénzmozgások átvizsgálására”, ennek folyományaként „nem szállhat fel magánrepülőgép egyik reptérről sem a kormányváltás első hónapjában”, mert a párt szerint „Mészáros Lőrinc így akár napokon belül előzetes letartóztatásba kerülhet”.

Nya. Ez gigantikus ökörség. Először is milyen első három nap? Vasárnap lesz a választás, tehát ahhoz képest szerda éjfél? Vagy csütörtök? De tök mindegy, mert hát ugye az új kormánynak előbb össze kell állnia, az Országgyűlésnek össze kell ülnie, meg az itt-ott megtámadott eredmények, és a többi, szóval ez lufi.

Agyaltam rajta, hogy mi lehetett a cél, és asszem, még csak nem is a saját tábornak szól, hanem Fekete-Győrék a legkevésbé sem alvó oroszlán bajszát cibálják, hátha a füstbomba dobálás ügyéből összejöhet egy kis jóféle mártírság, ami az álmoskönyvek szerint igencsak jót tesz az imázsnak.

Amúgy, amennyiben komoly a szándék, akkor pont Mészáros Lőrinc nem egyszerű tétel a nyilvános részvénytársaságával, hiszen a befektetők mindahányan lehetnek akár jóhiszeműek is. Ellenben ott van az utolsó fillérig ki- és szétnyomozott Elios-ügy. Nu, azzal a főhőssel már lehet ügyészségileg mit kezdeni.

De azért van itt jóféle elképzelés, kár, hogy ez a bizonyos első három nap újfent bekavar, mert, hogy le kell állítani a közbeszerzéseket, az tiszta, csak mire (lásd, mint fent) az új kabinet eljut oda, hogy ezt megtehesse, minden második sarkon szárba szökken egy-egy új stadion alapköve (rém kellemetlen képzavar, ám, ha magunk elé képzeljük, mondjuk karikatúraként, nem is annyira gagyi).

Dettó időkorlát-probléma itt is: „állami hirdetés stop: hirdetéseken keresztül az állam ne pénzelje a médiát egy éven át”, plusz, azért ez az ügy nem ennyire fekete-fehér, már nem az a része, hogy a Fidesz így tartja el a sajtóját, hanem, hogy lehet ezt korrektül is intézni, s az állami hirdetéseket piaci alapon, nézettség, olvasottság, hallgatottság, elérés szerint teríteni.

Ez viszont szimpla színház az egész világ, ráadásul van egy kis sötétközépkor fílingje, úgyhogy inkább nem kéne: „a felcsúti per” bejelentése, ami a rendszer felépítőinek, fő gazdasági-, politikai aktorainak pere lenne Felcsúton.

Innentől a 30 és a 300 napos pontok jönnek, úgyhogy az időkorlátossággal nem foglalkoznék. Hogy „el kell távolítani a politikai kinevezetteket az állami intézményekből”, az méltányolandó. Én magam is fel tudnék sorolni egy rakás ejtőernyőst, kiket ide-oda elpottyantott a rendszer, csak hát a politikai kinevezett, mint kategória, kicsinykét ingatag. Bizonytalan. Ingoványos.

A Budapest-Belgrád-vasútvonal, és Paks 2 doksijainak nyilvánossá tétele ellenben stimt.

Hm, ez így hosszú lesz, TikTok időket élünk, úhogy mindenki, akit érdekel, keressen rá, böngéssze végig, mit ígér a Momentum.

Ami nagyon tetszik, és nagyon kéne, arról már csupán: a miniszterelnöki mandátumgyakorlást két ciklusban maximalizálnák.

Jobb később, mint soha, habár Putyin is meg szokta oldani az efféléket okosba. De csak nem lettünk az orosz plebs, ugye? Ugye?