Díszpolgárok

Díszpolgárok

Karácsony Gergely megválasztott és Tarlós István leköszönő főpolgármester a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy idén a volt főpolgármesterek, Demszky Gábor és Tarlós István kapják meg a díszpolgári címet. Ezzel Karácsony Gergely főpolgármester beváltotta a tavaly októberben tett ígéretét, miszerint javasolni fogja a díszpolgári címre mindkét elődjét.

Szimbolikus jelentése van annak, hogy az első szabad önkormányzati választás 30. évfordulóján két rendszerváltó politikus, Demszky és Tarlós fővárosért végzett munkáját díszpolgári címmel ismeri el a főváros. Demszky Gábor a rendszerváltás előtt a demokratikus ellenzék legendás alakjaként komoly kockázatokat vállalt azért, hogy Magyarországon még a mi életünkben többpártrendszeren alapuló liberális demokrácia legyen. 1990-ben ő lett Budapest főpolgármestere, a nemes feladatért lemondott parlamenti képviselői munkájáról. Tarlós Istvánt is 30 évvel ezelőtt választották meg Óbuda polgármesterének. Több cikluson át dolgoztak együtt, politikai szövetségesek voltak hosszú ideig, sőt, volt olyan időszak, amikor Demszky kedvenc kerületi polgármestere volt Tarlós. Jól tudtak együttműködni, aztán változott a rendszerváltó SZDSZ politikája, az MSZMP jogutódjával lépett szövetségre, majd közösen kormányzott vele több cikluson át. Tarlós és Demszky így került a politikai palettán ellentétes oldalra, és váltak végül politikai ellenfelekké. 2010-ben aztán éppen Tarlós István váltotta a főpolgármesteri székben Demszky Gábort. Demszky csaknem két évtizedig, Tarlós három évtizeden át, ebből tíz évig főpolgármesterként szolgálta a fővárost. Demszky jogászként tanulta meg a városvezetést, Tarlós mérnökként tanul bele az önkormányzati politikába.

Érdemeik elévülhetetlenek, a díszpolgári cím megilleti mindkettőjüket. Még akkor is, ha számos olyan ügy volt Óbudán és a fővárosban is, amelyekben jó okkal, joggal lehet feszegetni politikai felelősségüket.

Pikó András, Józsefváros polgármestere nem szavazta meg a díszpolgári címet Tarlósnak és tartózkodott Demszky esetében. Tiszteletet érdemel, hogy döntésének indokait nyilvánosság elé tárta. Van abban igazság, hogy a folyamatban lévő vizsgálatoknak lehet olyan eredménye, amelyek alapján felmerülhet Tarlós politikai felelőssége. Mint ahogy annak idején a gyanúsan túl drágán megépült fővárosi beruházások, a BKV-nál büntetőügybe torkollott síbolások miatt több ízben vetettük fel Demszky felelősségének kérdését is. Bizonyára lehet találni Tarlós István városvezetői ideje alatt is megkérdőjelezhető döntéseket. De a főváros fejlődése iránti elkötelezettségük ezzel együtt is egyértelmű.

Karácsony Gergely egyébiránt a ígérete megtartásával nagyon sok olyan fővárosi polgár rokonszenvét nyerte el, akik tavaly ősszel nem rá szavaztak. Sőt, nagy lépést tett afelé, hogy Orbán Viktor esélyes kihívójává váljon 2022-ben.

Sajnálatos, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a DK nem tudott felülemelkedni a hétköznapi politikai vircsaftokon, és nem támogatta Karácsony Gergely javaslatát. Ráadásul az indokolásuk is több sebből vérzik. Például a főváros lecsökkentett költségvetését Tarlós hibájának róják fel, pedig arról az Országgyűlés döntött, a kormány javaslatára.