Egyenlők és egyenlőbbek – elhallgat a Klubrádió

Egyenlők és egyenlőbbek – elhallgat a Klubrádió

A Klubrádió logója a budapesti Symbol gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központban 2012. november 15-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden bizonyossá vált: vasárnapról hétfőre virradó éjjel, pontban éjfélkor elhallgat a 92,9 Mhz frekvencián a Klubrádió, az utolsó jelentős eléréssel rendelkező kormányfüggetlen adó – még úgy is több százezren hallgatták, hogy egy ideje csak Budapesten volt fogható.

Miközben a világ jelentős részén már digitálisan sugároznak a rádiók, a Klubrádiónak ez sem jelent megoldást, mert a médiahatóság tavaly (évtizedeket visszalépve az időben) megszüntette Magyarországon az úgynevezett DAB+ technológiát. (Kis magyar abszurd: a sugárzás ugyan megszűnt, de új autót már csak olyat lehet eladni itthon, amelyikben van az ilyen jel vételére alkalmas készülék.) Mivel digitálisan nagyságrendekkel több adó férne el az éterben, mint a régi módszerrel, talán az sem véletlen, hogy nálunk halálra ítélték ezt a technológiát.

A Klubrádió hétfőtől a világhálón folytatja, de én sajnos nem hiszek a csodában és a kirobbanó sikerben – pár éve a frekvenciáját vesztett Class FM is megpróbálkozott ezzel, nekik sem jött be. És ugyanezt az utat járta be a tavalyelőtt elhallgattatott Civil FM is – van ugyan műsoruk a világhálón, de elég gyorsan kikoptak a köztudatból.

A frekvencia elvesztésénél csak az indoklás szánalmasabb: a rádió állítólag két alkalommal késett az adatszolgáltatással, ezért nem hosszabbították meg az engedélyét. Ugyan mások is késtek hasonló módon, de vannak, akik egyenlőbbek az egyenlőknél: ők néhány tízezres bírsággal megúszták.

Mit is mondott Orbán Viktor 2018 őszén Strasbourgban (igaz, őt már ott is kiröhögték)? 

„Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.”

Címkék: Klubrádió