Ezért tart itt a magyar ellenzék

Ezért tart itt a magyar ellenzék

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció kongresszusán (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A város neve nem fontos. Legyen elég annyi, hogy a június 9-i önkormányzati választáson a szavazatok több mint 70 százalékát kapta itt a kormánypárti polgármester, közel húsz százalékkal többet, mint az ugyanezen a napon tartott európai parlamenti választáson a békepárti Fidesz és az akkor még a háborúpárti Néppárt frakciójába tartozó KDNP közös listája. A településvezetőt mégis a szőnyeg szélére állította az állampárt regionális vezetése, ugyanis sokallták azt a szavazatmennyiséget, amit a fideszes polgármesterre mindenféle párttámogatás nélkül ráinduló jelölt kapott. Nem önmagában a voksok számával volt bajuk, ez ugyanis nem érte el az ezret, ha úgy tetszik, még egyharmada sem lett a kihívónak.

Az volt a kormánypárt helyi erőinek a problémája, hogy ezt az eredményt magányosan, csapat nélkül hozta össze a független jelölt, akinek ráadásul a nem éppen patyolat-tiszta előélete városszerte közismert. És mégis, az urnához járulók több mint húsz százaléka gondolta azt, hogy rábízza a várost a másfél évtizede hivatalban lévő fideszes polgármester helyett. Olyan vidék ez, ahol az Orbán-pártok támogatottsága egyáltalán nincs veszélyben, beágyazottságuk megkérdőjelezhetetlen, és ugyan az ablakba nem tették ki, de aggódnak, elemzik az eredményt, próbálják kijavítani a hibájukat, és igyekeznek levonni valamiféle következtetést a számokból.

És most valami egészen más.  Tisztújító kongresszust tartott a választáson önállóan soha el nem induló Párbeszéd nevű párt, ahol megerősítést nyert a két társelnök, és ha addig le nem mondanak, akkor a 2026-os országgyűlési választásig a helyükön maradnak. A Párbeszéd ezúttal a Magyar Szocialista Páttal és a Demokratikus Koalícióval indult egy listán az EP-választáson, összesen nyolc százalékot értek el. AZ MSZP két társelnöke benyújtotta a lemondását, de egyfajta sajátos, demokratikus hungarikumként biztosítottak mindenkit, hogy a párt megújul majd. És akkor ott van még a DK. Hát, ennek a pártnak az elnökét sem olyan fából faragták, hogy csak úgy távozzon a közéletből. Pedig lett volna rá apropó hogy megtegye már 2006-ban és 2010-ben még szocialistaként, DK-vezérként pedig 2014-ben, 2018-ban, 2022-ben, illetve idén.

Gyurcsány Ferenc ennek ellenére legutóbb is azzal fejezte be videóját, hogy visszatér, holdudvara meg hüledezik közben, hogy hát mégis mi az oka annak, hogy úgy szerepeltek június 9-én, ahogy. Millió válasz adható erre a kérdésre, de a keretes szerkezet kedvéért maradjunk a bevezetőben taglalt, meg nem nevezett városban. A kormánypárt sikerében természetesen a sok, vélhetően szabálysértő, de minimum erkölcstelen kampányelem mellett igenis benne van az is, hogy  a hetvenszázalékos győzelemből szigorúbb következtetéseket vontak le magukra nézve, mint a DK a sokadik megsemmisítő vereségből. Egy szó, mint száz, az őszödi beszéd közmondásos „másik madámjának” is nagyon kemény dolga lenne már itt.

Címkék: Fidesz, MSZP, Párbeszéd, DK