Gyilkos a hálószobában

Gyilkos a hálószobában

Bûnügyi technikus helyszínel 2023. július 14-re virradóan egy XIII. kerületi társasház előtt, miután az egyik lakásban holtan találtak egy 27 éves nőt. (MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy fojtogatóan meleg júliusi éjszakán megöltek egy fiatal nőt Magyarországon. Tizenegy évvel ezelőtt, és idén is. Az egy évtizeddel ezelőtti gyilkosság áldozata a fiatal, magasan képzett, rendőrségen dolgozó Bándy Kata volt. Gyilkosát nem ismerte, az csak követte őt az utcán. Péntek László aluliskolázott, többszörösen büntetett előéletű, munkanélküli, drogfogyasztó férfi volt. Roma származása csak fokozta a gyilkosság nyomán a társadalomban dúló indulatokat. Többen felvetették a halálbüntetés visszaállításának szükségességét is. 

Egy héttel ezelőtt is nem kevésbé szörnyű gyilkosság történt Angyalföldön: egy fiatal, mindössze 27 éves nő életét vette el a partnere, "féltékenységből". Csakhogy itt az elkövető középosztálybeli, magasan képzett férfi volt, nem idegen, hanem az áldozat partnere. Az interneten ezúttal megjelentek a tizenegy évvel ezelőtti eset kapcsán elképzelhetetlen, áldozathibáztató kommentek is. Kezdve attól, hogy az áldozatnak nem kellett volna kiváltania az elkövető “féltékenységét” egészen odáig, hogy “jól nevelt nővel" ilyen nem történhet. Persze a társadalom többsége érti, hogy megöltek egy ártatlan nőt. De mintha mégsem zárna össze olyan szorosan, mint a Bándy-gyilkosság, vagy akár a 2019-es győri gyermekgyilkosság idején.

Talán a politika is érzi ezt, mindenesetre a gyilkosságot egyelőre nem kísérik kormányzati szereplők reakciói. Ahogy Bándy meggyilkolása után, úgy a győri gyermekgyilkosság után is reagált a kormány. Keresték – vagy próbálták keresni – a múltban azt a pillanatot, amikor másképp cselekedve talán még elkerülhető lett volna a szörnyű gyilkosság. Péntek Lászlónak a gyilkosság elkövetésének idején már be kellett volna vonulnia a börtönbe, ezért megszigorították ennek a szabályait. A győri gyermekgyilkos pedig nem követhette volna el a tettét, ha korábban nem helyezik feltételesen szabadlábra, ezért ennek a szabályain is rendkívül gyorsan szigorítottak.

Igazán üdvös és nagyon logikus lenne, ha Tuzson Bencét újsütetű igazságügyi miniszterként ez a felfoghatatlan tragédia arra indítaná, hogy beleálljon a kapcsolati erőszak megelőzésének témájába, ha már elődje, Varga Judit is igyekezett exponálni magát ezen a téren. A megelőzésbe beleértve a széleskörű ismeretterjesztést is azzal kapcsolatban, hogy mi normális, és mi nem az – bármilyen nehéz is, talán így sikerül tetten érni azt a pillanatot, amikor veszélyesre fordul a helyzet. Szinte bizonyos, hogy Novák Katalin is több empátiát váltott volna ki a Ruandában rendezett, a nőket érintő problémákkal foglalkozó Women deliver nőjogi konferencián, ha a szokásos családpolitikai summa helyett esetleg arról beszél: őszintén megvallva Magyarországon is gondok vannak a kapcsolati erőszak terén, amit a napokban történt, egész országot megrázó eset is bizonyít – ezért köztársasági elnökként világos számára, hogy lépéseket kell tennie, nagyobb körültekintésre sarkallva a politikai döntéshozókat. Hogy időben szólaljon meg a vészcsengő, és minél kevesebb nővel történjen meg, hogy egy potenciális gyilkost enged be a hálószobába.