Heringpolitika

Heringpolitika

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A karácsonyi bevásárlási szezon közepén váratlanul megszületett Magyarországon a felismerés, hogy az üzletek nyitvatartási idejének hossza és a tumultus között van összefüggés. - Mi is látjuk azt a problémát, hogy a boltokban tömegek vannak, és ehhez az idősek vásárlási sávjának megléte is hozzájárulhat, ezért ezt a két problémát együtt kell kezelni - közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Emlékezzünk csak november 9-ére, amikor a kormányfő bejelentette, hogy másnaptól hétkor bezárnak az üzletek. Ha tehetnénk, most visszarepülnénk az időben, és megkérdeznénk tőle, hogy végül is miért is? Mi értelme van a rövidített nyitvatartási időnek, amikor az a kormány véleménye szerint is növeli a tumultust? Azon kívül persze, hogy mindenki hazaérjen a szintén a kormány által előírt este nyolc órára, a kontaktusok számának csökkentése érdekében. Az tényleg szép és dicséretes dolog, amikor már kora este együtt a család: a szülők a szupermarketben átélt tömegjelenetek után esnek a haza, a kamasz gyerekek pedig az osztálytársakkal közterületen rögtönzött csoportosulás után, amelyet délután háromtól este hétig bonyolítottak, mert nyolcra haza kellett érniük.

Ezek kérdések persze részben felmerültek, vagy felmerülhettek volna az intézkedések egy hónappal ezelőtti bevezetésekor is. Ám akkor a kormányfő mindenkit megnyugtatott, hogy az emberek belátása megoldja majd a korai zárás miatti tumultus problémáját. Az egyik nagy élelmiszerlánc azért a biztonság kedvéért korai zárás bevezetése után rögtön azzal reagált, hogy korábbra tette a reggeli nyitást. Nyilván bíztak abban is, hogy ezzel vásárlókat nyernek, meg persze az emberi belátásban. Csak talán ők emellett azt is belekalkulálták, hogy az időt meg a teret az ember meg az ő belátása sem tudja kitágítani.