Ítélet és gyermekvédelem helyett

Ítélet és gyermekvédelem helyett

Orbán Viktor és Novák Katalin a 2021. szeptemberi budapesti demográfiai csúcson (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ítélet helyett
Nemzedékemért csak annyit kérhetek,
Hogy szeressétek a gyerekeket!
Így lettünk mi megátkozott nemzedék
(Pokolgép – Ítélet helyett)

Annak idején Orbán Viktor egy újságírói kérdésre bökte csak ki, hogy igen, majd Novák Katalint jelöli államfőnek a Fidesz. Most pedig ötvenegy másodpercet szánt annak kifejtésére, hogy mit is gondol a karrierje folytatásáról. Nem sokat. A miniszterelnök ugyanis azt jelentette be csütörtökön, hogy benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy „kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni a kérdést.”

Ideje?

2012-ben már készült egy elmarasztaló ombudsmani jelentés arról a bicskei gyermekotthonról, ahol V. János igazgatóként végrehajtotta a pedofil zaklatássorozatát, neki falazott bűnsegédként a kegyelemben részesített K. Endre. 2016-ban – Bayer Zsolttal egyszerre – V. János lovagkeresztet kapott ettől a kormánytól. Majd született még egy jelentés, három év múlva jogerősen el is ítélték az igazgatót. Ekkor jobbikosok kezdeményezték, hogy ilyen esetekben vissza lehessen venni a díjazottól a kitüntetést. Szimbolikus gesztus, de a fideszesek ezt is megakadályozták. Most pedig már, hogy feltételezhetően kormánypárti megbízásból szondázza az ügyet egy közvélemény-kutató cég, Orbán Viktor eljutott oda, hogy beolvassa a kamerába a Mi Hazánk egynapos javaslatát a sajátjaként és azt mondja, „ideje rendezni a kérdést”.

Ez az alaptörvény-módosítás javaslata pedig lehetetlen helyzetbe hozza Novák Katalint, aki most persze azt közölte, hogy „jó szívvel” írja majd alá azt, de ezzel csak az időt húzza, úgyhogy most már szerdai jegyzettemmel ellentétben azt kell mondanom, hogy az elnök asszony hivatalban maradása tűnik lehetetlennek. Mert mégis mit mond el ezzel a szignóval magáról, korábbi szavairól, a hivataláról, a stábjáról, meg úgy egyáltalán a magyar államról? Beismeri, hogy ő az első köztársasági elnök, akinek jogi korlátra van/volt szüksége egy ilyen pedofilt mosdató bűnsegédnek adott kegyelem esetben? Az egykori családügyi miniszternek, ugye.

Hasonló kérdéseket vet fel a kegyelmi kérvényt ellenjegyző egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit szerepe is. Persze, a magszavazóknak el lehet még adni, hogy kiküldik Brüsszelbe „genderháborúzni”, de ilyen elősztorival képzelhetjük, milyen lelkesedéssel megy majd ölre a konzervatív és a szélsőjobboldali pártcsalád, hogy befogadja azt a Fideszt, amelyiknek a listavezetője egyáltalán nem epizódszereplőként vett részt ebben a történetben.

De a legrosszabb az egészben, hogy a miniszterelnök kurta és jócskán megkésett „reakcióvideója”, valamint, hogy egy ilyen undorító ügyben az államfő esetleges lemondásához szondázni kell a közvéleményt, az mind csak megerősíti azt az érzetet, hogy Orbán Viktor nem a katarzist, a változást akarja elérni azzal, hogy úgy látja, „ideje rendezni” a NER-ben folyamatosan leépülő gyermekvédelem valóban drámain fontos kérdését. Sokkal inkább tűnik úgy, hogy egyszerűen túl akar már lenni ezen az egész kínos ügyön. Úgyhogy ha Novák Katalin le is mond majd, senki ne csodálkozzon, ha pár év múlva majd államfőként Kövér László kegyelmet ad Gyárfás Tamásnak, ha egyszer Budapest olimpiát rendezhet és a vizes számok megrendezéséhez nélkülözhetetlen lesz az egykori úszószövetségi elnök szakértelme. Majd Bayer Zsolt megírja egy Wass Albert idézet felhasználásával, hogy miért is olyan fontos ez az összmagyarság számára. Attól tartok lesz, aki állva tapsolja meg azt is.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!