Mindegy, mibe kerül?

Mindegy, mibe kerül?

Balaton (Fotó: Laci Molnár/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiárusítana a kormány számos Balaton-parti, állami szervek tulajdonában lévő üdülőt a Válasz Online birtokába került előterjesztés szerint. A listán, amely a lap szerint egyelőre nem végleges, olyan állami szervek balatoni üdülői szerepelnek, mint a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A konzervatív portál szerint megdöbbentő, hogy az előterjesztés szerint akár a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság több üdülőjét is dobra verné az ötödik Fidesz-kormány.

Érdekes belegondolni, hogy milyen sok nehéz évet élt túl ez az állami vagyon anélkül, hogy túladtak volna rajta. A rendszerváltást követő nehéz éveket, szocialista és Fidesz-kormányokat, világgazdasági válságot. Olyan ez a döntés, mint a balatoni viharjelző lámpa fénye: mutatja, hogy mekkora bajban van a költségvetés. És persze azt is, hogy melyek a kormányzás prioritásai. A határozattervezet indoklása szerint az államnak nem feladata az üdültetés. Sem az állami dolgozóké, sem például az állami gondozásban nevelkedő gyermekeké. Hogy számukra ismét egy kicsit rosszabb hely lesz a világ, és hogy a közszolgálat privilégiumok helyett egyre kevesebb előnnyel és egyre több hátránnyal jár a versenyszférához képest, csak az egyik szempont, amin érdemes elgondolkodni.

A másik, hogy fel sem merül, vajon mérlegelték-e a döntéshozók a hosszú távú fenntarthatóság kérdését – most, vagy korábban bármikor. Például azt, hogy az ingatlangazdálkodásnak valóban egyetlen módja-e az, hogy baj esetén megszabadulunk a vagyontól. Pedig egy állam is képes lehet az „üdültetés” mellett okosan gazdálkodni, és szedni egy értékes balatoni ingatlan hasznait. Persze ehhez sok ingatlan esetében fejlesztésre is szükség lenne: pénzt kellene beléjük ölni.

Valahogy úgy, ahogy ez a magyarországi kastélyok esetében sikerült. Évek alatt, uniós támogatásból, de a költségvetés számottevő hozzájárulásával összességében 100 milliárd forintot meghaladó összegből újultak meg kastélyok országszerte. Amelyeket most a magyar állam ingyen ad át magántulajdonosoknak. Mindegy, mibe került. Ehhez képest mindössze 32 milliárd forintot vár a balatoni ingatlanok értékesítésétől. A józan emberi ész ismét vereséget szenvedett. Ezeknek a döntéseknek a közjó már nem, legfeljebb a hatalompolitikai szempontok adhatnak némi értelmet. A gigantikus uniós támogatások lehívása nyilván óriási üzletet jelentett sokaknak, az ingyen átadott kastélyok alkalmasak lehetnek arra, hogy a kormány „kifizessen” hozzá lojális szereplőket, az összes többi dologra pedig – mint amilyen az ország működtetése – valahogy pénzt kell találni az állam zsebében. Mindegy, mibe kerül?