Ne hagyjuk, hogy Varga Mihály nevessen a végén!

Ne hagyjuk, hogy Varga Mihály nevessen a végén!

Varga Mihály pénzügyminiszter (első sor, k), mellette Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (j2) a 61. Közgazdász-vándorgyûlésen nyitónapján Egerben 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nem a bőrünkre menne a játék, mondhatnánk, igazán szórakoztató produkcióval lepte meg a napokban a nagyérdeműt a Fidesz politikai vándorcirkusza. Kiderült, már nemcsak Brüsszeltől, Sorostól, Gyurcsánytól, hanem saját kormányuk miniszterétől is meg kell védeniük a Fidesz bátor parlamenti képviselőinek a magyarokat.

Nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaság és költségvetés nagy bajban van; az infláció még mindig rekordmagas, a gazdaság zsugorodik, a belső fogyasztás csökken, a bevételek kiesése gigantikus lyukat ütött a költségvetésen. Vagyis az eddigi kormányzati intézkedések nem elégségesek, a helyzet kezelése továbbiakat igényel. A kormánypártok frakcióülése és a gazdasági-pénzügyi döntéshozókat felvonultató közgazdász gyűlés után sem lettünk okosabbak a tekintetben, hogy mi lehet a megoldás. Varga Mihály és Matolcsy György jegybankelnök vitája jórészt a felelősség áthárításáról szólt, a felek igyekeztek azt a bizonyos döglött lovat a másik kertjébe dobni. Az orbáni hatalom logikáját ismerve valószínűsíthető, hogy a pénzügyminiszter nem felhatalmazás nélkül vezette elő ötleteit a költségvetés konszolidálására, a bevételek növelésére és a kiadások csökkentésére.

A piac idegesen reagált az elhangzottakra, Kocsis Máté frakcióvezető pedig azonnal a magyar emberek, még inkább a nagyobb adóterheléssel fenyegetett bankok segítségére sietett, mondván, a pénzügyminiszter a magánvéleményét fogalmazta meg. Megértő volt azért, hiszen szegény aggódik a költségvetés miatt, de hát neki ez a dolga. Másnap Varga minisztertársa, Nagy Márton is hasonlóképpen nyilatkozott.

Úgy látszik, a kormány csapdába csalta magát: miközben már több mint egy éve pénzbehajtó üzemmódba kapcsolt a példátlan választási osztogatás, szavazatvásárlás után, politikai szótárából törölte a megszorítást. Ám kommunikációs trükkökkel, szórakoztatóipari produkciókkal sem az aggasztó méreteket öltő hiányt nem lehet eltüntetni, sem a gazdaságba életet lehelni, de még a beragadt uniós pénzeket sem idecsalogatni.

Varga Mihálynak tehát bőven van oka az aggodalomra. Úgy kellene rendet raknia az állam pénzügyeiben, hogy a sajátjai megkötik a kezét. Igazán kíváncsi lennék arra, mi erről az őszinte magánvéleménye.