Már lehet szavazni a Libri irodalmi díjakra

Már lehet szavazni a Libri irodalmi díjakra

A Libri irodalmi díj tíz jelöltje 2021-ben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén tavasszal már hatodik alkalommal adják át a Libri Irodalmi Díjakat, melynek jelöltjeit az előző évben megjelent szép- és tényirodalmi művekből álló listából választják ki erre felkért, kulturális szakemberek, véleményvezérek. A tíz könyvből álló szűkített listából egy szakmai zsűri választja ki a győztest, de március 25-étől a közönség is szavazhat a 10 döntős műre. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díj célja a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, hogy olyan szerzők munkáját ismerjék el, akik könyveikkel hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2020-ban összesen 155 könyv felelt meg, 50 kiadó könyveiből állt össze az a lista, melyről a Libri által felkért neves közéleti személyiségekből álló szakmai csapat kiválasztotta kedvenceit, így tett mások mellett Al Ghaoui Hesna, Arató László, Artner Szilvia Sisso, Babarczy Eszter, Barabási-Albert László, Bazsányi Sándor, Bárdos András, Bojtár B. Endre, Bombera Kriszta, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Danks Emese, Enyedi Ildikó, Fáy Miklós, Gyurkó Szilvia, Horváth Gergely, Pelsőczy Réka, Sándor Pál, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor is.

A Libri idén is bevonta a fiatalokat, és felkérte szavazni többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a CEU, a Debreceni Egyetem és az ELTE hallgatóit valamint ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium diákjait, az Eszterházy Károly Egyetem, az IBS, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kolozsvári Egyetem, a METU, a MOME, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatóit.

Döntésük alapján állt össze az a tíz könyvből álló lista, melyre Bereményi Géza Magyar Copperfield, Grecsó Krisztián Magamról többet, Halász Rita Mély levegő, Háy János A cégvezető, Jászberényi Sándor A varjúkirály – Nyugati történetek, Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj, Nádasdy Ádám A szakállas Neptun, Selyem Zsuzsa Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat, Tompa Andrea Haza című kötete került fel.

A közönség március 25-től május 2-ig adhatja le voksát a Libri weboldalán, a Libri irodalmi díj nyerteséről pedig az ötfős szakmai zsűri – Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja, Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, valamint Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára – határoz. A Libri irodalmi díjak nyertesei 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Az elismerést 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye nyerte el, egy évvel később pedig Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat. 2018-ban a közönség Bödőcs Tibor Addig se iszik című kötetére szavazott, a zsűri pedig Tompa Andrea Omerta című regényét ítélte a legjobbnak. 2019-ben a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért. Tavaly a közönség Grecsó Krisztián Vera című regényére voksolt, míg a zsűri Láng Zsolt Bolyai című művét választotta a Libri irodalmi díj nyertesének.