Mint egy metálos köntösbe öltöztetett Rob Schneider-film

Mint egy metálos köntösbe öltöztetett Rob Schneider-film

A Heavy Túra című film egyik jelenete (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Heavy Túra megtekintése közben nem tudtam szabadulni az érzéstől: ez épp olyan, mintha egy Rob Schneider-filmet metálos köntösbe öltöztettek volna. Amit a pozitív kritikák fényében nem akartam hinni, de egészen a stáblistáig hiába vártam a valóban humoros jelenetek érkezésére. Addig már túl voltunk néhány arcba hányáson, koporsókiásáson és számos hasonló, nagyon ízléses poénon. Amivel persze semmi gond nem lett volna, ha valódi fekete humorral van dolgunk, a film pedig nem tisztel sem Istent, sem embert.

Ám erről szó sem volt, amit a legpontosabban a magyar fordítás mutat meg. A finn kisvárosi metálosok ugyanis sajátos stílusirányzatot találtak ki maguknak, amiben a szimfonikus és posztapokaliptikus jelző mellett megtaláljuk a rénszarvasdarálót is. (A metálon belüli alműfajok valóban úgy nőnek ki, mint földből a gomba, de ilyennel azért talán senki nem égetné magát. Főleg, hogy a zene, amit játszanak, jóval egyszerűbben leírható a „deathgrind” címkével. Annak is a sematikusabb, unalmasabb verzióját játsszák.) Na de az említettek mellett ott találjuk a „Christ-abusing” jelzőt is, amit magyarra így fordítottak le: „harcos pogány.” Nagyon eredeti, nagyon bátor. Pont annyira, mint a Heavy Túra.

Egy mindenes feljegyzései (17. rész) | Magyar Hang

Még életemben nem láttam moziban ennyi embert másfél órán keresztül vinnyogva, térdet csapkodva, könnyeket törölgetve, bekiabálva nevetni.

A filmben egy csapat kisvárosi metálost látunk, akikre tökéletesen illik minden sztereotípia. Életképtelenek, ötlettelenek és méltán képeznék nevetség tárgyát az egész városban. Persze, a valóságban olyat nemigen látunk, hogy egy hosszú hajú fiatalra csakúgy úton-útfélen rákiabálnak, lebuzizzák őt, de tudjuk be ezt annak, hogy komédiánk együttérzést próbál kelteni ezekkel a valószerűtlenül elrajzolt figurákkal. Akik bár évek óta zenélnek, de semmi érdemlegesre nem képesek egész addig, amíg hirtelen bele nem botlanak egy norvég fesztiválszervezőbe. Addigra hirtelen rögzíteni tudnak mégis egy olyan számot, ami hellyel-közzel vállalhatónak mondható, majd pedig beadják a városnak, hogy meghívták őket a norvég fesztiválra. Egy csapásra mindenki rajongani kezd értük, így még sürgetőbbé válik, hogy valóban el is jussanak a black metal földjére. Innentől klasszikus road movie-val lesz dolgunk, amelynek során még norvég szerepjátékosokkal, terroristának nézett muszlimokkal és más furcsa szerzetekkel is szembe találkoznak.

Ugyan a szándék az, hogy a néző rájöjjön, a metálosok nem is olyan kemények, mint hirdetik, de a Heavy Túra valójában nem ezt mutatja. Inkább azt sejteti, hogy a metálosok pontosan olyan szűk látókörű, esetlen és mindenféle jó ízlést nélkülöző gyerekek, mint annak sokan gondolják őket. A film állítólag a barátság erejét is megmutatja, amiből valójában annyit látunk, hogy hőseink még egy temetésen is játszi könnyedséggel teszik túl magukat. Egyikük képes oda is arcfestéssel menni (de jópofa!), és Ronnie James Dio-szöveget szavalni, a másik pedig behajít a sírba egy sajtburgert, mondván, ez volt haverja kedvence. Így nem a barátok, sokkal inkább pszichopaták viselkednek. De miért is kellene ezen nevetni? Végül valóban felbukkan egy mentálisan sérült srác, aki hamar a zenekar tagjává is válik – elvégre tudjuk jól, ez nem zene, ilyet bárki tud csinálni, nem igaz?

Heavy Túra - magyar szinkronos előzezes #1 / Vígjáték

Heavy Túra magyar szinkronos előzetes / Hevi Reissu HunDub Trailer Mozis poharak topperrel, popcorn vödrök, plakátok a MoziShop.hu-nál ☞ https://www.mozishop.hu Mikor lesz a mozikban?

Azt hihettük, az ilyen sztereotípiák megmaradtak a nyolcvanas-kilencvenes években, de a helyzet valamivel rosszabbnak mondható. Ma már olyan metálosok adják el ezeket jó poénokként, akik egyébként látványosan mások, mint az ábrázolt fiatalok. Filmjük megtekintése után viszont az ember némiképp szégyenkezve gondolhat arra, hogy egyébként ő szokott ilyen zenét is hallgatni.

(Hegyi Zoltán kollégánk véleménye itt olvasható a filmről, ő azt írta, hogy életében nem látott moziban ennyi embert másfél órán keresztül vinnyogva, térdet csapkodva, könnyeket törölgetve, bekiabálva nevetni, mint amikor a Heavy Túrát nézte.)

Heavy túra /Hevi reissu / Heavy Trip/ finn-norvég zenés vígjáték, 92 perc, 2018