600-nál is többen haltak meg a marokkói földrengésben

600-nál is többen haltak meg a marokkói földrengésben

Az emberek az utcákon fekszenek a földrengés után Marrákesben2023. szeptember 9-én (Fotó: AFP via Europress/Fadel Senna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas földrengés rázta meg péntek éjjel Marokkót, az epicentrum a Magas-Atlasz hegység volt, Marrákestől 71 kilométerre. A legfrissebb jelentések szerint 632-en meghaltak, és 300-nál is többen megsérültek, közülük több tucatnyian válságos állapotban vannak. Egy helyi tisztviselő szerint ráadásul a legtöbb haláleset a nehezen megközelíthető hegyvidéki területeken történt.

A fővárosi, vagyis rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt. Érintette a fővárost, illetve több más várost, így Marrákest, Casablankát, valamit Agadirt. Óriási pánik lett úrrá, az emberek az utcára rohantak. „Láttam, hogy épületek mozognak. Aztán kimentem, és rengeteg ember volt ott. Az emberek mind sokkos állapotban és pánikban voltak. A gyerekek sírtak, a szülők pedig kétségbe voltak esve” – mondta a Guardian-nek egy érintett.

„Mindketten aludtunk. Az első, amit hallottam, a feleségem sikolya volt. Én csak kinyitottam a szemem, és nem igazán tudtam, mi történik. Nem tudtam elképzelni, hogy egy földrengés közepén vagyok. Minden rezgett, az ágy, a négy fal” – mesélte a Guardiannak egy érintett. Először azt hitte, hogy valami vihar vagy csak az erős szél. Utána kimentek ők is az utcára. Mint mondta, a helyi médián keresztül jöttek a jelentések, amelyekben figyelmeztették az embereket, hogy ne menjenek vissza az otthonaikba. Az emberek az otthonaik előtt ültek, féltek a második földrengéstől, ami szerencsére nem következett be.

A földrengés még a szomszédos Algériában is érezhető volt, de a hatóságok szerint nem okozott károkat vagy áldozatokat – írja a BBC.

Az MTI felidézte, hogy tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. 1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.