A csehek meghosszabbították a cseh-szlovák határ ellenőrzését

A csehek meghosszabbították a cseh-szlovák határ ellenőrzését

Az illegális migráció nyomai a szerb-román-magyar határnál, Magyarmajdánynál 2023 januárjában (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsz nappal meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését szerdán a cseh kormány. „A véletlenszerű ellenőrzések november 22-ig folytatódnak” – közölte Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter az X közösségi portálon a kormányülés szünetében. Az október elején bevezetett intézkedések eredetileg november másodikáig voltak érvényben.

Csehország Lengyelországgal és Ausztriával egyeztetve október 4-én vezetett be ellenőrzéseket a szlovák határon a megnövekedett migrációs nyomásra hivatkozva. „Amíg ténylegesen nem fog működni a külső schengeni határok védelme, az illegális migráció következményeit kénytelenek leszünk megoldani a belső határokon” – írta Vít Rakusan. A miniszter már egy hete – azóta, hogy Németország bejelentette a cseh határ védelmének meghosszabbítását – jelezte a cseh-szlovák határ ellenőrzésének várható meghosszabbítását.

A Csehországba tartó illegális migránsok megnövekedett száma miatt a prágai kormány tavaly szeptember végétől idén februárig egyszer már elrendelte a szlovák határszakasz fokozott védelmét, ami komoly bírálatokat váltott ki Pozsonyban. A cseh hatóságok szerint a jelenlegi helyzet jobb, mint a tavalyi, s az ellenőrzések fenntartására elsősorban a környező országok intézkedései miatt van szükség. „Ha nem lépnénk, megtörténhetne, hogy az illegális migráció egyik útvonala átkerülne Csehország területére” – indokolta a döntést Petr Fiala kormányfő az MTI beszámolója szerint.

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn jelentette be, hogy már aznap éjjel közös razziát tart a rendőrség és a katonaság a szlovák-magyar határon a megnövekedett ileggális bevándorlás miatt. Aznap éjjel egyetlen határsértőt sem találtak, de közölték, hogy továbbra is lesznek ilyen akciók. Azt is felvetette, hogy Magyarországra vissza fogják tolonolni az elkapottakat.