A kínai vakcinagyártók is beadták az engedélykérelmet – egyelőre csak Kínában

A kínai vakcinagyártók is beadták az engedélykérelmet – egyelőre csak Kínában

Koronavírus elleni vakcina a Sinovac kínai cég standján a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásáron (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 5-én (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még mindig sok a kérdőjel a kínai fejlesztésű és gyártású koronavírus elleni vakcinák körül, de nemsokára tisztulhat a helyzet, mert  a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában járó fejlesztők benyújtották a hivatalos engedélykérelmet a vakcinák általános tömeges alkalmazására. Ezután pedig folyamatosan adják be az engedélyezéshez szükséges dokumentációt a hatóságnak – adja hírül a South China Morning Post. 

Amint megvan a hivatalos pecsét, a lakosság körében is elkezdik a tömeges oltást, és ha lezárul a harmadik fázis, minden lényeges információt nyilvánosságra is hoznak – ígérte Cseng Csungvej, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tisztségviselője.

Kínában a harmadik fázis ideiglenes adatai alapján eddig sürgősségi program keretében oltottak az úgynevezett„ innovatív vakcinákkal”. Három oltóanyag kapta meg erre az engedélyt júliusban, kettőt közülük a CNBG, egyet a Sinovac gyógyszercég fejlesztett, és eddig több mint 1 millió kínait oltottak velük. Az általános mellékhatások a következők lehetnek: fejfájás, láz, bőrpír, illetve az oltás helyének megduzzadása. Néhány esetben előfordult komolyabb mellékhatás is, mint köhögés, émelygés, hasmenés.

A Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagai és a Sinovac Biotech vakcinája hagyományos technikával készül: inaktivált, elölt vírust tartalmaznak, ami nem okoz megbetegedést. Ugyanakkor Terry Nolan, a Peter Doherty Intézet egyik kutatócsoportjának vezetője szerint „ez az az oltástípus, amelynél nagyobb valószínűséggel lép fel valamilyen mellékhatás”, az inaktivált vírust tartalmazó anyagok ugyanis egyes esetekben lázat okozhatnak.

Előállításuk viszonylag időigényes – nem úgy, mint a modern fejlesztésű molekuláris biológiai technikával készülő oltóanyagoké, mint a Pfizeré vagy a Modernáé –, viszont nagy előnyük, hogy nem igényelnek speciális tárolási körülményeket, így hűtőszekrényben +2-8 fok között három évig tárolhatók.

Bár a kínai oltóanyagokkal a világon az elsők között kezdtek bele a klinikai vizsgálatok harmadik fázisába, a folyamat lassult, mert olyan területeken – Közel-Keleten, Dél-Amerikában és Ázsiában – próbálták ki, ahol nagyon alacsony volt a regisztrált fertőzöttek száma. Így a folyamat nem olyan gyors, mint azokban az országokban, ahol a járvány egyre több embert elér – hangzik a magyarázat. A Sinopharm által fejlesztett oltóanyagot már így is elkezdték alkalmazni a frontvonalon harcoló egészségügyi dolgozók számára az Egyesült Arab Emirátusokban és Bahreinben. A nem hivatalos információk szerint 86 százalékos hatékonyságú lehet a szóban forgó oltóanyag. A Sinovac termékét Brazíliában tesztelték, ennek eredményét jövő szerdán teszik közzé. 

A kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ becslése szerint 18,5 millió dolgozót fenyeget erősen a fertőzésveszély a munkahelye miatt, és még további 31 millió dolgozó az ország működtetése szempontjából létfontosságú intézményekben dolgozik, ezért szükséges mihamarabbi beoltásuk.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint rövid időn belül Kínából is kaphatunk vakcinát, ha az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakemberei biztonságosnak és használhatónak ítélik azokat.