Kemenesi Gábor: Mi a probléma az orosz és kínai vakcinákkal?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, sőt tudom, hogy kiváló tudósok dolgoznak azokban az országokban is. A probléma a transzparencia és függetlenség kétségesség” – írja Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus.

– Leginkább politikai szintű bejelentések formájában értesült a világ ezeknek a vakcináknak a bevetéséről és félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcinafejlesztési törekvéseket – osztja meg aggodalmait a szakember. igaz, hogy a bejelentéseket tudományos publikációk is követik, de például az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően, amiről a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmány is tanúskodik.

https://www.facebook.com/gabor.kemenesi/posts/4010396518989635

A virológus szerint további rendkívüli kockázatokat rejt magában, hogy – a nemzetközileg elfogadott eljárásoknak ellentétben – az oroszok nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését. Úgy látja, ha ezek hiányában kezdik el használni, még csupán limitált mennyiségben is, akkor nem biztosított a biztonságosság és hatásosság megfelelő mérése. Egy klinikai tesztfázisban rendkívül komoly nyomon követés zajlik, ha később kiderül valami nem várt fejlemény az világszerte megrendítheti a vakcinákba vetett bizalmat – hangsúlyozza szakember.

Mindez egy új jelenség, a vakcina nacionalizmus számlájára írható – teszi hozzá. Mint írja, minden bizalma a tudományé és a tudósoké, és reméli, hogy a vakcina nacionalizmus nem válik tartós fogalommá és hagyják a tudományt úgy működni, ahogy kell.

Végezetül hozzáteszi, hogy egyre több biztató hír érkezik a folyamatban lévő vakcinafejlesztésekről, és várhatóan több befutó is lesz.

Mint ismert, a magyar kormány az orosz és a kínai vakcinák iránt is érdeklődik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a karanténból is szinte naponta posztol az ezekkel kapcsolatos fejleményekről.