Dohányszerű növényben is keresik az ellenszert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kanadai Medicago biofarm nevű vállalat egy a dohány rokonságába tartozó növényben keresi a koronavírus ellenszerét. Az eredményekről a társaság februárban kapta meg a COVID-19 vírus génszekvenciáját, húsz nappal később pedig sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), amely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében. Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

Az eddigi eredményekről a Philip Morris International, a Medicago résztulajdonosa számolt be közleményében. Eszerint az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaznak: nem állati eredetű alapanyagot (például tojást) és élő vírust használ a vakcinák előállításához, ahogy ezt a legtöbb kutatócég tesz, hanem növényeket és vírusszerű részecskéket, amelyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik. Az eljárással tehát nem szükséges a vírus szaporítása sem. A vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek.

A Medicag a szezonális influenza, a rotavírus és a norovírus elleni oltóanyag gyártásában már szerzett tapasztalatokat.