A matrózok több mint harmada fertőzött a francia De Gaulle repülőgép-hordozón

A matrózok több mint harmada fertőzött a francia De Gaulle repülőgép-hordozón

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter és amerikai kollégája, Ash Carter a Charles De Gaulle francia repülőgép-hordozón 2015. decemberében (Fotó: U.S. Department of Defense)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó 1767 fős legénységének több mint harmada fertőzöttnek bizonyult a koronavírus-teszt alapján – közölte szerda este az MTI által is idézett francia hadügyminisztérium hozzátéve, hogy az adatok még nem véglegesek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a hadihajó a tervezettnél előbb tért vissza az Atlanti-óceáni missziójáról Franciaországba, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznél mutatott fertőzést a teszt. Akkor a teljes legénység karanténba került, és azóta valamennyi matrózt teszteltek. „Április 14-én estig a hadihajó mint az 1767 matrózát teszteltük, 668 lett pozitív. Közülük 31-en vannak kórházban a dél-franciaországi Toulon katonai kórházában, egy beteg intenzív osztályon” – írta közleményében a tárca.

A francia De Gaulle repülőgép-hordozó sem ússza meg a járványt | Magyar Hang

Az amerikai USS Theodore Roosevelt után újabb anyahajón ütötte fel a fejét a kór. A franciáknál eddig ötven fertőződtek meg.

Az egyelőre részleges eredmény várhatóan növekedni fog, miután a tesztek harminc százalékának még nincs meg az eredménye, és a tesztelések még most is folynak a minisztérium szerint. A franica hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hadihajó legutóbb március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében vetett horgonyt, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén. A katonák elkülönítésével párhuzamosan egyébként kedden az egész hadihajót fertőtlenítették, amire még soha nem volt példa.

A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, korábban – ahogy arról szintén több cikkben beszámoltunk – az amerikai USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón is kitört koronavírus-járvány.

Lemondott az államtitkár, miután lehülyézte a USS Theodore Roosevelt kapitányát | Magyar Hang

Nem csitulnak a kedélyek a koronavírus sújtotta repülőgép-hordozó körül. Közben sajtóinformációk szerint a kórt a volt parancsnok is elkapta.

Az amerikai anyahajón a legfrissebb, CNN által is idézett hírek szerint több mint hatszáz fertőzött van, egyikük pedig el is hunyt. A járvány kezelése körül komoly botrány tört ki. Előbb leváltották a kapitányt, amiért Brett Crozier március 30-án, a helyzet kezeléséről szóló, a katonai vezetésnek írt levele kiszivárgott a sajtóba. A parancsnok – miközben a The New York Times szerint maga is elkapta a kórt – ezt követően is kapott hideget-meleget. A durva kritika miatt ugyanakkor később lemondani kényszerült a haditengerészetért felelős államtitkár, Thomas Modly.