A német kormány tárgyalna a tálibokkal

A német kormány tárgyalna a tálibokkal

Heiko Maas még igazságügyi miniszterként az EU észt soros elnökségének egyik 2017-es találkozóján (Fotó: Arno Mikkor/EU2017EE Estonian Presidency/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német kormány közvetlenül a tálibokkal tárgyalna az evakuálásokról. Markus Potzel – aki korábban a német kormány afganisztáni különmegbízottja volt – ennek érdekében Katarba utazik – számolt be a Spiegel Heiko Maas külügyminiszter sajtótájékoztatójáról. A tárgyalások célja, hogy a tálibok tegyék lehetővé a német Bundeswehr helyi segítőinek is, hogy elhagyhassák Afganisztánt. Ez ugyanis egyelőre nem lehetséges, a repülőtérre vezető utakon ugyanis ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol csak a külföldieket engedik át.

A német kormány előzőleg is tanácskozott, ahol a szövetségi parlament frakciójának vezetőit Angela Merkel német kancellár tájékoztatta az aktuális helyzetről. Többek között arról is beszélt, hogy az emberjogi aktivisták és az újságírók kimenekítése jelenleg ugyancsak lehetetlen. Mint írják, a kormány minden olyan személyt szeretne elhozni, aki védelemre szorul.

A német haderő hétfő este kezdte meg a német állampolgárok evakuálását Afganisztánból. Kedden két további repülőgép indult Kabulból Németország felé. Az egyikkel 50 német és más uniós útlevéllel rendelkező utas vittek, de akadtak olyan helyi, a Bundeswehr munkáját segítők is, akiknek önerőből sikerült eljutniuk a repülőtérre. A Spiegel információi szerint kedden körülbelül 20 afgánt tudtak elhozni.

A német kormány álláspontja a tárgyalások szükségességéről egybeesik Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjének véleményével is. Borell ugyanis kedden aki azt mondta: párbeszédre van szükség a tálibokkal. A háborút megnyerték, tárgyalnunk kell velük. A cél pedig csak a humanitárius katasztrófa és a menekülthullám elindulásának megakadályozása lehet – fogalmazott.

A lap arról is írt, hogy a német kormány kalkulációi szerint mintegy 40 millió euróba kerülhet a német haderő német állampolgárokat és az afgán segítőket célzó mentőakciója.