Amerika elkezdte kimenekíteni afgán szövetségeseit a tálibok elől

Amerika elkezdte kimenekíteni afgán szövetségeseit a tálibok elől

Amerikai katona és egy afgán család a tálibokkal folytatott harc során Helmand tartományban 2010. február 13-án (Fotó: REUTERS/Goran Tomasevic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett pénteken az Egyesült Államokba az amerikai erőkkel együttműködő afgán állampolgárok első, több mint 200 fős csoportja, akiket üdvözölt Joe Biden amerikai elnök is – jelentette az MTI.

Az első evakuációs járattal 221 afgán állampolgár érkezett a különleges vízumprogram keretében, köztük 57 gyerek és 15 csecsemő – derült ki egy belső kormányzati dokumentumból, amelyhez az AP amerikai hírügynökség hozzájutott. A légi járatokat nyomon követő FlightAware amerikai cég szerint az afgán állampolgárokat szállító repülőgép helyi idő szerint csütörtök éjfél után érkezett meg a virginiai Dullesba.

Biden a járat megérkezését „fontos mérföldkőnek” nevezte, egyúttal közölte, hogy szeretné elismerésben részesíteni azokat a háborús veteránokat, diplomatákat és egyéb amerikai állampolgárokat, akik szószólói voltak az afgán állampolgároknak. Az elnök köszönetet mondott az afgánoknak amiatt, hogy az Egyesült Államok „oldalán állnak”, s úgy fogalmazott: büszke arra, hogy „otthon üdvözölheti őket”.

Antony Blinken külügy- és Lloyd Austin védelmi miniszter méltatta az afgán állampolgárokat annak kapcsán, hogy együttműködtek az amerikai erőkkel, egyúttal úgy foglaltak állást: az afgán segítők megérkezése az amerikai kormány elkötelezettségét jelzi irtántuk. Egy menekültügyi szolgálat szerint azonban a Biden-kormányzat látszólag továbbra sem dolgozott ki kész tervet az amerikai erőknek segítő további több ezer afgán állampolgár áthelyezésére. Ezért felszólította a kormányt, hogy a lehető leghamarabb szállítsák őket amerikai területre.

– Jelenleg továbbra sincs egyértelmű terv arra vonatkozóan, hogy miként fogjuk afgán szövetségeseink nagy részét biztonságba helyezni – mondta Krish O'Mara Vignarajah, az Evangélikus Bevándorlási és Menekültügyi Szolgálat nevű civil szervezet vezetője.

Az amerikai erőkkel együttműködő afgán állampolgároknak menedéket biztosító Operation Allies Refuge nevű művelet széles körben republikánus és demokrata törvényhozók, valamint veteránszervezetek támogatását élvezi. A művelet támogatói szerint számos olyan esetről tudni, amely során az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamisták tálibok az amerikai erőkkel vagy az afgán kormánnyal együttműködő állampolgárokat támadtak meg.

Az amerikai kongresszus csütörtökön elsöprő többséggel hagyta jóvá a jogszabályt, amely további 8000 vízumot és 500 millió dollárt tesz elérhetővé az afgán vízumprogram számára.

Biden áprilisban bejelentette, hogy az amerikai csapatok szeptember 11-ig, az Egyesült Államokat ért, az afganisztáni intervenciót kiváltó 9/11-es terrortámadások 20 évfordulójáig kivonulnak Afganisztánból. Később közölte, augusztus 31-ig befejeződik a csapatkivonás. Az elnök egyúttal kijelentette: az Egyesült Államok a csapatkivonás után továbbra is biztonsági segítségnyújtásban részesíti az afgán erőket, valamint humanitárius és fejlesztési segéllyel látja el az afgán embereket. A különleges vízumprogram keretében 2008 óta mintegy 70 ezer ember érkezett az Egyesült Államokba.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

„Ne kelljen újra bizonyítani, ki a jó hazafi” – Magyar Hang-ajánló

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom