Belgiumban és Olaszországban is újra támad a koronavírus

Belgiumban és Olaszországban is újra támad a koronavírus

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is emelkedik a koronavírus-fertőzéses új esetek, és a járvány miatt kórházban ápoltak száma Belgiumban, az egyhetes napi átlagos fertőzésszám ismét megközelítette a tízezret – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden. Olaszországban ismét kilencvenezer fölé emelkedett a napi esetszám.

A belga közegészségügyi hatóság keddi tájékoztatása szerint Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan 9953 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A mutató 25 százalékkal haladja meg az előző hétnapos időszak adatait. Naponta átlagosan 169 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ami 17 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. Belgiumban jelenleg 2263 embert ápolnak kórházban a vírusfertőzés miatt, számuk egy hét alatt 11 százalékkal emelkedett. A kezelt fertőzöttek közülük 179-et ápolnak intenzív osztályon, számuk 1 százalékos emelkedést mutat.

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak átlagos száma csökkent, a mérséklődés üteme azonban lassult. Naponta átlagosan 17 fertőzött beteg hal meg Belgiumban, átlagos számuk egy hete 19 volt.

Belgiumban naponta mintegy 37 600 koronavírus-tesztet végeznek, 28,4 százalékos pozitivitási arány mellett. Az arány 3,8 százalékkal több, mint egy hete. Közölték azt is, hogy a teljes belga lakosság 80,1 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, 79,2 százaléka pedig két adagot. Az emlékeztető oltást a lakosság 61,5 százaléka vette fel Belgiumban. A járvány kezdete óta 3 millió 728 ezer 945 ember szervezetében mutatták ki a koronavírus jelentlétét, a halálos áldozatok száma 30 575 Belgiumban.

Február eleje óta nem volt ennyi új fertőzött Olaszországban

Ismét kilencvenezer fölé emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma Olaszországban, és mindenekelőtt az alacsony átoltottságú dél-olaszországi tartományokban ugrott meg – közölte az egészségügyi tárca a legfrissebb adatokat kedd este. Az egy nap alatt végzett több mint hatszázezer teszten több mint 93 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Az idén ennél több beteget egy nap alatt február 8-án regisztráltak, akkor több mint 101 ezret. Egy nap alatt 197 beteg halt meg, amivel a halottak száma – 2020 februártól számolva – túllépte a 158 ezret.

Az egészségügyi veszélyhelyzet vége nem jelenti a pandémia befejeződését – mondta Andrea Costa egészségügyi államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az omikron variáns februári tetőzése óta a járványgörbe, az utóbbi több mint két évben tapasztaltak szerint, nem egyenesen ível lefelé, hanem ingadozik. A betegek száma az utóbbi egy héten a korábbihoz képest országosan negyven százalékkal emelkedett. A kórházak leterheltsége viszont nem nőtt jelentősen annak ellenére, hogy a húsz tartományból tizennégyben megugrott a kórházban kezeltek száma. Jelenleg majdnem kilencezer beteget kezelnek kórházban, kevesebb mint ötszázan vannak intenzív osztályon, valamint több mint egymillió-kétszázezer az aktív betegek száma.

A betegek száma mindenekelőtt a déli Puglia tartományban és Campaniában emelkedett, egy hét alatt majdnem hatvan százalékkal. A régiókban továbbra is alacsony az oltottsági arány, és magas a fiatalok száma, akik között jelenleg az omikron BA.2 vírusvariáns terjed. Az északi Piemontban végzett szennyvízvizsgálatok szerint a tartományban a BA.2 elnevezésű omikron variáns van leginkább jelen. Az államtitkár a SkyTg24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy még néhány hetet kell várni ahhoz, hogy a járványmutatók tartós csökkenést mutassanak. Costa az oltakozás folytatására szólította fel a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a tizenkét év feletti olaszok 92 százaléka kapott már legalább egy oltást, és több mint 83,8 százalék már két dózissal oltott. Több mint 38 millióan részesültek már harmadik vagy emlékeztető oltásban, amit további tíz millió embernek kellene felvennie.

Sergio Abrignani immunológus a Corriere della Sera című olasz napilapban hangsúlyozta, hogy februárban az oltakozók napi száma 64 százalékkal volt alacsonyabb januárhoz képest.

A kormány korábbi bejelentése szerint március 31-én véget ér a 2020. január végén bevezetett és azóta folyamatosan meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet. Április elsejétől az oltási igazolás nem lesz többé kötelező a városi tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein. A védettségi igazolás hatályban marad a vendéglátóhelyek zárt tereiben, a szállodákban, a zárt edzőtermekben, uszodákban, múzeumokban, mozikban, a hosszútávú közlekedésben, Zárt térben továbbra is FFP2 típusú maszkot kell viselni. A járványkorlátozásokat május elsejétől törlik el.

(MTI)