Amerikai kutatók: nyolc hónapig kellene fenntartani a korlátozásokat

Amerikai kutatók: nyolc hónapig kellene fenntartani a korlátozásokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaság újranyitása – miközben még nem múlt el a koronavírus-járvány – komoly vitákat generál számos országban. A döntéshozóknak folyamatosan mérlegelniük kell, hogy az adott pillanatban melyik cél elérése számukra a fontosabb. A gazdaság újraindítása mindenkinek érdeke, de ha ezzel megugrik a fertőzöttek száma, annak emberéletekben mérhető ára van. Hogy mennyire fontos ez a kérdés jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban több államban is komoly demonstrációk zajlottak az újranyitásért – írja a napi.hu.

A Cambridge-i Egyetem és a Federal Reserve friss tanulmányában a kutatók felhasználták az amerikai gazdasági és népességi adatokat, és ezeket kombinálták az epidemiológiai és makrogazdasági modellekkel. Így próbálták megbecsülni, milyen gazdasági következményei lehetnek a korlátozó intézkedéseknek – derül ki a CNBC írásából.

Megállapításaik szerint ha nem vezetnek be egyáltalán korlátozó intézkedéseket, akkor a vírus előbb-utóbb olyan mértékben éri el a létfontosságú szektorok munkavállalóit, hogy emiatt problémássá válik a gazdaság további működése. A távolságtartási szabályok nélkül a munkaerő legfontosabb része esne ki a napi működésből, s ez oda vezetne, hogy a járvány csúcsán a gazdaság visszaesése havi szinten elérné a 30 százalékot is, ahogy a legtöbb gazdasági ágazat nyomás alá kerülne.

A kutatók arra jutottak, hogy a gazdaság működőképességének védelmében a kulcságazatok – egészségügy, élelmiszeripar és szállítás – dolgozóit el kellene különíteni a lakosság többi részétől. Ha a hatóságok egyáltalán nem csinálnak semmit, az közegészségügyi oldalról teljesen elfogadhatatlan és extrém módon kockázatos lenne a gazdasági hatásokat figyelembe véve – állítják a tanulmány szerzői.

A kutatásban több típusú korlátozó intézkedés hatásait vizsgálták meg abból a szempontból, hogy az hogyan érintené a gazdaságot. Az első szerint a kulcságazatokban dolgozók 15, a többiben 40 százalék dolgozna otthonról, míg a nem munkaképes korú lakosság 30 százaléka szintén otthonmaradásra kényszerülne. A korlátozások 8 hónapig tartanának és a lakosság egyharmadát érintené. Ebben az esetben a gazdaság visszaesése fele akkora lenne minden pillanatban, mint a korlátozások nélküli esetben.

A kutatók szerint a nem kulcságazatokban dolgozóknál bevezetett korlátozó intézkedések mintegy pajzsként védenék az előbbi csoportot. A modell alapján ebben az esetben egyébként a csúcson a lakosság 40 százaléka helyett annak csak 15 százaléka lenne fertőzött, ami még mindig magas arány az egészségügyi ellátórendszer számára. Ez a rendszer egyébként nem azon alapulna, hogy a társadalom várja a hatásos védőoltás kifejlesztését a betegség ellen.

Zacher Gábor: Nem a tesztelés lesz a döntő, hanem a vakcina | Magyar Hang

A tesztelés jó dolog, de az igazán döntő koronavírus-ügyben a vakcina lesz - erről beszélt Zacher Gábor toxikológus a Veiszer Alindának és László Pálnak adott videóinterjúban. A teszt ugyanis elmondása szerint mindig egy adott pillanatra vonatkozó eredmény. Lehet, hogy 17:37-kor, amikor leveszik, még nincs ott az emberben, 17:42-kor viszont beszél valakivel, és a vírus közben bekerül a szervezetébe.

Modelleztek egy olyan esetet is, amikor a fertőzési rátát egy jóval alacsonyabb szinten, 1,5 százalékon sikerül tartani, ehhez viszont szerintük a korlátozó intézkedéseknek 18 hónapig kellene fennmaradniuk, ami nagyjából a vakcina kifejlesztéséhez szükséges időtáv lehet. Ekkor a kulcsmunkavállalók 25, a többi dolgozó 60 százaléka kényszerülne otthoni munkára, míg a nem aktívak 47 százalékának mozgását korlátoznák. Ebben az esetben a gazdasági visszaesés a járvány csúcsán 20 százalékos lenne.

A nagyon szigorú korlátozásokkal számoló forgatókönyv esetén ezek az arányok 40, 90 és 100 százalék lennének, mindez 3 hónapon keresztül. A kutatók szerint ez legalább annyira nagy visszaesést eredményezne a gazdaságban, mintha nem lennének egyáltalán korlátozások, mivel a fertőzés terjedését ezzel csak egyszerűen időben eltolnák és a nyájimmunitás sem alakulna ki.

A tanulmány egyik szerzője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, minél inkább sikerül a korlátozó intézkedéseket betartatni a lakosság gazdaságilag nem aktív részével, annál nagyobb lesz a gazdasági haszon és annál inkább sikerül megóvni az emberéleteket is.

A kutatás szerzői hangsúlyozzák, hogy elemzésük nem előrejelzés, csak mintának tekinthető, mivel a koronavírus terjedésével kapcsolatban még mindig sok a bizonytalanság.