Választási fogás Argentínában: eltörlik a jövedelemadót

Választási fogás Argentínában: eltörlik a jövedelemadót

Sergio Massa 2020-ban. (Forrás: Wikipédia, Gindomarlo/Palácio do Planalto)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az argentin kongresszus elfogadott egy törvénytervezetet, amely lényegében eltörli a béreket sújtó jövedelemadót – írta meg a DailyMaverick illetve a Bloomberg.

Korábban a szerződéses munkaerő 99 százaléka esetében függesztették fel a jövedelemadó befizetési kötelezettségét, viszont ezzel az új törvénnyel az átmeneti intézkedés véglegessé válik, és csak azon keveseknek kell a jövőben adózniuk, akik a minimálbér tizenötszörösét vagy többet keresnek havonta. Az intézkedés megértéséhez fontos tudni, hogy Argentínában októberben lesznek a választások, és Sergio Massa jelenlegi pénzügyminiszter volt a törvény egyik legnagyobb támogatója. Massa, aki pénzügyminisztersége mellett miniszterelnök-jelölt is, igyekszik szavazókat gyűjteni a választások előtt: a jövedelemadó eltörlése mellett megemelte a közszférában dolgozók fizetését, illetve a társadalombiztosítási kifizetéseket. Igaz, eközben az infláció épp 124 százalékon áll, ami felemészti a lakosság vásárlóerejét.

Az egyre növekvő állami kiadások, illetve a jövedelemadó eltörléséből származó bevételkiesés még inkább megnehezíti a recesszió szélén tántorgó állam pénzügyi helyzetét, amelynek törlesztenie kell a hiteleit, miközben 44 milliárd dolláros hitelprogramja van az IMF-el (Nemzetközi Valutaalap). Julie Kozack, az IMF vezető szóvivője a napokban azt nyilatkozta, hogy „a nemrégiben elfogadott intézkedések és bejelentések csak fokozzák az Argentína előtt kihívásokat”.