„Az emberek mindképpen meghalnak” – leállt a román tb rendszere

„Az emberek mindképpen meghalnak” – leállt a román tb rendszere

A pszichiátriai osztály Csíkszeredán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkilenc napja nem működik Romániában az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) informatikai rendszere, ennek következtében a betegek arra panaszkodnak, hogy a háziorvosok csak a legsúlyosabb eseteket látják el.

A betegek is abban a tudatban fordulnak orvoshoz, hogy esetleg ki kell fizetniük a beavatkozás árát, ha a rendszer utólag nem fogadja el a módosítást. Ráadásul összeomlott az elszámolási rendszer is, így az orvosok ebben a hónapban nem kapják meg az elvégzett munkájuk ellenértékét. A hiba elhárítása zajlik, de a szakemberek csak remélik, hogy megjavul a rendszer, mert a hiba pontos okát nem tudták feltárni. Eddig hiába indították többször újra, az perceken belül összeomlott. 

A CNAS szóvivője, Daniel Osmanovici szerdán egy rádióinterjúban rendkívül cinikusan fogalmazva azt mondta: „az emberek mindenképpen meghalnak, akár működik a rendszer, akár nem!” A nyilatkozat nagy felháborodást váltott ki az országban ezért Viorica Dăncilă kormányfő arra kérte csütörtökön az egészségügyi minisztert, hogy menessze a egészségbiztosító elnökét az informatikai rendszer működésképtelenségéért, de az intézmény szóvivőjét is annak elfogadhatatlan kijelentései miatt.